Wearality bril

Wearality: een VR-bril van een nieuwe klasse

Datum: 10 april 2015 Geschreven door: admin vr.nl In: gear, VR Nieuws

VR-bril + smartphone of phablet: het nu al beschikbare alternatief

Het zal nog wel even doorgaan met nieuwe Kickstarter projecten voor VR-brillen en headsets. De klap die Google uitdeelde aan Facebook en Oculus met Cardboard was vooral symbolisch: VR is nu al mogelijk voor de massa en tegen lage kosten voor iedereen met een beetje moderne smartphone. Samsung werkt samen met Oculus in een prachtige deal: Oculus krijgt de beschikking over betere Amoled displays voor zijn  Head Mounted Display en Samsung gebruikt de technologie en zelfs app-store van Oculus voor de Samsung Gear VR die al sinds januari te koop is. Als je toch al een Note 4 (met adviesprijs van €650) bezit, is de Gear VR (€299, maar recent gezakt op de Samsung webstore naar €199 geen “VR-device voor de massa”. Dat zijn de cardboards en de plastic brillen van 2 tot 99 euro wel, maar de meeste types halen met name optisch niet de kwaliteit van een professionele headset zoals je de Oculus Rift toch moet omschrijven.

Het scherm van de smartphone die je gebruikt bepaalt natuurlijk de resolutie en maximaal haalbare beeldkwaliteit. Maar dan komen de lenzen, die ervoor moeten zorgen dat je een zo natuurlijk mogelijke kijkervaring hebt, die zoveel mogelijk overeenkomt met het kijken naar de werkelijkheid zonder VR-bril. Naast een helder, onvervormd en kleurecht beeld, is de kijkhoek (Field Of View, FOV, in het Engels) een van de belangrijkste kwaliliteitseisen om ook echt in het getoonde beeld ondergedompeld te worden en het als “echt” te ervaren. De meeste cardboards en plastic brillen halen een kijkhoek van 70 – 90 graden. De laatste versie van de Oculus Rift (84) en de Samsung Gear VR (96) halen nog geen 100 graden horizontale kijkhoek. Dat doet Zeiss met de VR ONE wel, maar dan ook precies 100 graden. Daarmee heb je ongeveer het kijkeffect zoals je tegenwoordig met een flinke flatscreen in je huiskamer meemaakt en bijna zoals in een IMAX-theater.

[tweet]Wearality SKY pakt het anders aan: 150 graden zichthoek uit je borstzak![/tweet]

Met gewone “bolle” lenzen kom je in de problemen als je de zichthoek groter moet maken: de lenzen moeten steeds a universe in your pocketdichterbij het scherm geplaatst worden, groter worden en worden zwaarder vanwege de benodigde dikkere bolling. Of je moet met meervoudige lenzen gaan werken, zoals de op een 3D-printer te maken en geheel modulaire Altergaze. De lenzen hebben hier al een diameter van 5 cm. Maar die haalt dan wel een horizontale beeldhoek van 110 graden! Er zijn ook grenzen aan de grootte van de smartphone of tablet waarmee je voor je snuffert kunt lopen, uiteraard.

David Smith, al 30 jaar actief met Virtual Reality, realiseerde zich 5 jaar geleden dat deze beperkingen van de optiek de grootste belemmering vormen om een natuurlijk gezichtsveld te krijgen. Het natuurlijke gezichtsveld is ongeveer 140 graden horizontaal en 80 graden verticaal, volgens Wikipedia. Hij ging bij het technisch (vooral militair) toeleverend bedrijf Fairchild werken onder voorwaarde dat hij aan een oplossing kon blijven werken. In de onderzoekslaboratoria van Fairchild is het probleem opgelost en gepatenteerd door de ontwikkeling van gekromde Fresnel-lenzen. Je weet wel: die platte lenzen met ribbeltjes die je ook op de achterruit van je auto kunt plakken. En standaard in vuurtorens worden gebruikt om het licht te bundelen. De grote, maar dunne en animated gif reclame voor de Wearality VR-brildaardoor lichtere lenzen maken het mogelijk om de hele constructie op een gewone klapbare (zonne)bril te laten lijken en de draagbaarheid en “zo uit je zak te halen” wordt nu natuurlijk als extra argument gebruikt om dit product te verkopen als de doorbraak voor de massa. Het andere argument in die richting is de verwachte consumentenprijs: “onder de 100 dollar”. Een ander interessant punt, zeker in het kader van gebruikersgemak, is de aankondiging dat deze bril niet alleen officieel ondersteund is door Google Cardboard, maar dat er ook een sticker met QR-code meegeleverd zal worden, waarmee alle Cardboard-apps automatisch op gebruik door de Wearality SKY worden ingesteld. Natuurlijk heb je met dit geheel open ontwerp ook alle mogelijkheid om de camera van je smartphone te gebruiken voor AR-toepassingen.

Wearality, nu op Kickstarter!

De eerste serie pre-orders, voor maar $49 per stuk, is er al uit! Met nog ruim 3 weken te gaan en al een derde binnen, denk ik dat het wel gaat lukken om de benodigde (/gewenste…) $100.000 binnen te halen. Wat denk jij? Is dit de ultieme VR-bril voor de massa met zijn prijs en ontwerp?

foto Wearality SKY

Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld

Reactie op “Wearality: een VR-bril van een nieuwe klasse

  • Fred schreef:

    Wearality heeft de beoogde $100.000 binnen op Kickstarter en is op weg naar stretched goal $120.000!

LAATSTE NIEUWS

UITSPRAAK OVER VR

"To begin with, Virtual Reality is a part of computer science and it represents a new approach to computer science. Instead of treating the computer as a box that's out there that is supposed to accomplish something, you put a human being in the center and say, "Let's look at the human being closely. Let's see how people perceive the world or how they act. Let's design a computer to fit very closely around them, like a glove, you might say. Let's match up the technology to exactly what people are good at.""
Jaron Lanier, 1992