VR-symposium in Eindhoven biedt ook de studenten een platform

Datum: 23 januari 2015 Geschreven door: Fred In: 3D content, Digital Health, diversen, gear, VR in het onderwijs, VR in NL (en omstreken), VR Meet-ups, VR Nieuws, VR onderzoek

Gevarieerd programma met sprekers en bedrijven

Het internationale Virtual Reality symposium, dat op 27+28 januari in Eindhoven wordt georganiseerd door Fontys, biedt over 2 dagen verspreid een ruim aanbod van sprekers en bedrijven die laten zien waar we nu zijn met VR. De eerste dag is het thema “de menselijke aspecten van Virtual Reality” en krijg je verhalen variërend van “virtueel supermarkt gedrag” tot “het gebruik van driedimensionale ultrageluidgolven voor verbetering van cosmetische chirurgie na een borstkanker operatie”. De tweede dag wordt de technische kant van VR meer benadrukt in de lezingen, in onderwerpen variërend van “Hoe VR de ontwikkeling van automatisch bestuurde voertuigen ondersteunt” en “Super natuurlijke userinterfaces”. Denk maar eens na hoeveel makkelijker je in een 3D omgeving dingen kunt kiezen, sturen of bedienen dan op een plat scherm in 2D, zoals dat nu nog meestal gaat. Of kijk eens wat Microsoft als “uitbreiding op Windows 10” bedacht heeft met zijn HoloDeck platform. En Jan Goetgeluk van Virtuix is via een live verbinding ook als spreker van de partij de 28e. De hele lijst met sprekers en uitgebreide inleidingen op de verhalen vind je hier (Engelstalig)

Gedurende beide dagen presenteren ruim 20, waaronder ook aardig wat Nederlandse, bedrijven er hun VR-diensten en producten. Zie hier de complete lijst.

En de studenten dan?

Minor VR gray VRNL 510x410Jazeker! Ik tel maar liefst 7 verschillende VR-projecten die door studenten van Hogeschool Fontys zijn of nog worden uitgevoerd en op de beursvloer gepresenteerd zullen worden. Virtueel boogschieten, hand- en vingerbewegingen overbrengen naar de virtuele omgeving met behulp van de Leap Motion, een rij-simulator gebaseerd op een echte auto die hydraulisch “schuin door de bocht kan” en noem maar op. De belangstelling om een Virtual Reality minor van een half jaar te doen in Eindhoven neemt toe: vorig jaar waren er 24 studenten, dit jaar 35. En voor het eerst wordt er dit studiejaar ook in de tweede periode gestart met een minor-groep: 6 studenten gaan aan een project werken waarbij [tweet]VR wordt ingezet bij de behandeling en begeleiding van mensen met autisme[/tweet].

Behalve de unieke mogelijkheid om als student met je project tussen de bedrijven in op de beursvloer te staan, is Fontys ook betrokken bij de totstandkoming van een regionaal expertisecentrum voor Virtual Reality, dat gevestigd zal worden in Strijp-S, “Creatief & Cultureel Hart van Eindhoven” in het voormalige fabriekscomplex van Philips in de lichtstad. Dit biedt nog meer mogelijkheden om al tijdens de studie nauw met instellingen en bedrijven samen te werken.

Er zijn voor beide dagen nog enkele toegangsbewijzen beschikbaar voor het (internationale, dus Engelstalige) VR-symposium “Virtual (R)evolution 2015”, waarvoor je hier kunt inschrijven. Studenten krijgen korting als ze zich met het e-mailadres van hun opleidingsinstituut opgeven.

 

 

Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld

LAATSTE NIEUWS

UITSPRAAK OVER VR

"To begin with, Virtual Reality is a part of computer science and it represents a new approach to computer science. Instead of treating the computer as a box that's out there that is supposed to accomplish something, you put a human being in the center and say, "Let's look at the human being closely. Let's see how people perceive the world or how they act. Let's design a computer to fit very closely around them, like a glove, you might say. Let's match up the technology to exactly what people are good at.""
Jaron Lanier, 1992