31% van de kandidaten vindt VRc leuk!

VR in het recruitment proces

Datum: 17 september 2019 Geschreven door: admin vr.nl In: diversen, trendwatching, VR in NL (en omstreken), VR Nieuws, VR onderzoek, VR sport & training

Robert Walters is een wereldwijd opererend wervings- en selectie bureau met ruim 4300 werknemers. Globaal best een flinke partij dus en qua omvang vergelijkbaar met Randstad, maar in Nederland met 4 vestigingen en 200 medewerkers uiteraard niet zo groot, maar wel van de partij. Het bedrijf wil graag trendsetting zijn op HR-gebied en legt daarbij nadruk op innovatie van het recruitment proces. In een recent verschenen rapport van de HR-dienstverlener over dit onderwerp, is gebruik gemaakt van een onderzoek in april 2019 onder 172 Nederlandse bedrijven en 1466 kandidaten, die zijn ondervraagd. Ook worden de eerste resultaten van experimenten met innovatieve HR-toepassingen door het Robert Walters Innovation Lab in diverse landen weergegeven.

ARE YOU READY FOR THE REVOLUTION IN RECRUITMENT?

War for talent

Robert Walters wil met recruitment verder gaan dan alleen werving en selectie. Ook “onboarding”, het kennismakingstraject bij een nieuwe werkgever, willen ze begeleiden. De meeste recruitment bureaus willen dat, al was het maar omdat ze pas volledig betaald worden voor hun diensten als de kandidaat die ze hebben voorgedragen het bijvoorbeeld een jaar uitgehouden heeft. Daarnaast is er op veel gebieden, zoals ICT en techniek, sprake van een “War For Talent” en komen er steeds meer websites en apps die voor jou als potentiële werknemers op zoek gaan naar het ideale bedrijf.

Peter Langewis

Peter Langewis – Robert Walters Nederland

‘hoe disruptief machine learning en artificial intelligence zullen zijn voor  recruitment, dat valt te bezien’

Robert Walters is eerst naar zijn eigen “Big Data” gaan kijken, die ze in de loop van de jaren hebben verzameld met hun werk. Peter Langewis is hier in Nederland actief bezig met innovatie van het recruitment proces, en wist op 18 juni op een vakcongres van alles te vertellen over Big Data, blockchain, AI, ML en chatbots. Maar kwam virtual reality daar ook al ter sprake?

Wat verwachten de kandidaten?

Van die kandidaten, in toenemende mate “digital natives” en opgegroeid met internet altijd aanwezig, gebruikt 76% social media om een baan te zoeken. Dat is weinig verrassend, natuurlijk, een vergelijkbaar percentage van de persoonlijke relaties wordt ook zo gevonden tegenwoordig. Maar tegenwoordig draait alles om AI (Artificial Intelligence) en maar liefst 61% van de (bedrijfs)recruiters zou dat graag gebruiken bij hun werk, maar nog maar 8% heeft het al een keer gedaan. In het rapport worden testen door het Innoivation Lab met een paar AI-sourcing platforms zoals Arya en Entelo besproken. En dan komt de volgende fase, na het vinden van geschikte kandidaten die willen solliciteren, de selectie: wie is het meest geschikt voor de job en past bij het bedrijf? Na bespreking van video-sollicaties, gamification en “fun assessment” komt dan eindelijk virtual reality ter sprake, dat een enkel bedrijf al inzet bij het sollicitatieproces.

Virtual reality and VR-based job simulations are particularly popular among candidates: 81% of those who have used these tools have enjoyed the experience.

Slechts 2% van de bedrijven in het onderzoek maken al gebruik van VR en 6% van de kandidaten die zijn ondervraagd heeft ervaring met VR bij het solliciteren. Een ruime meerderheid is positief erover en ruim 30% denkt dat ze dankzij VR een betere indruk van de toekomstige baan en werkgever kunnen krijgen. 22% van de ondervraagde bedrijven denkt dat ze zo een betere indruk van de kandidaat kunnen krijgen.

Wij dagen de recruitment wereld uit: VR werkt beter in het hele proces!

Wij vinden het heel leuk dat dit onderzoek juist in Nederland heeft plaatsgevonden. Maar het is jammer dat VR alleen voor dat kleine stukje in het proces in beschouwing is genomen. Juist bij de werving zal een 360 graden (en liefst interactieve) video of een gesimuleerde collaboratieve VR-omgeving om letterlijk “rond te kijken, samen te werken en je thuis te voelen” bij een bedrijf al een onderscheidende rol kunnen spelen. Ook na de selectie, bij de onboarding, zal VR superieure resultaten kunnen bereiken in het kader van en ter versterking van de daarvoor in het rapport positief geachte e-learning, visualisatie en gamification. Zie ook het artikel “Leren samenwerken in VR” op deze website.

Robert Walters zelf gebruikt Facebook Workplace

Zelf heeft het bedrijf dat dit onderzoek publiceert met haar ruim 4000 werknemers het “professional communication platform” Facebook Workplace geïntroduceerd om intern professioneel samen te werken. Met news-feeds, werkgroepen, mail en live-chats wordt de interne bedrijfscommunicatie met deze van Facebook’s consumenten platform afgeleide “collaboration tooling” gedaan en daarmee de cohesie en gezamenlijke spirit bevordert. Ik denk dat het intern bij dit bedrijf op termijn dus wel goed komt met VR gebruiken en niet alleen bij de onboarding, maar ook later bij de samenwerking tussen de collega’s. Want Facebook ziet VR tenslotte als het ultieme medium voor sociale online interactie en groepsbeleving, waar ook de emoties het best gedeeld worden!

Vision of Facebook: VR/AR as the ultimate online social communication platform

Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld

LAATSTE NIEUWS

UITSPRAAK OVER VR

"To begin with, Virtual Reality is a part of computer science and it represents a new approach to computer science. Instead of treating the computer as a box that's out there that is supposed to accomplish something, you put a human being in the center and say, "Let's look at the human being closely. Let's see how people perceive the world or how they act. Let's design a computer to fit very closely around them, like a glove, you might say. Let's match up the technology to exactly what people are good at.""
Jaron Lanier, 1992