Jaunt VR camera

VR in concert

Datum: 6 januari 2015 Geschreven door: externe bloggers In: gear, VR in NL (en omstreken), VR Nieuws

Traditiegetrouw kijk ik ieder jaar op nieuwjaarsdag naar het Nieuwjaarsconcert van het Wiener Philharmoniker. Dit wordt al vele jaren uitgezonden op televisie en telkens denk ik weer: “Wat zou ik dat eens graag bijwonen”. Vorig jaar heb ik maar eens uitgezocht waar ik kaarten kan kopen en kwam daarbij van een koude kermis thuis. Het blijkt dat voor niet-leden van het orkest slechts enkele kaarten beschikbaar zijn, die worden verloot onder miljoenen gegadigden. Vrijwel onmogelijk om het concert eens mee te maken dus, of… ?

….Of we maken een kleine stap in de toekomst. In de concertzaal wordt, op de eerste rij, een kleine, onopvallende VR camera opgesteld. Deze weliswaar compacte camera kan in zeer hoge kwaliteit surround filmen en de beelden live naar internet streamen. Met mijn Virtual Reality headset en hifi-koptelefoon kan ik vervolgens thuis, op de bank, het concert beleven alsof ik er zelf bij ben. Ik kan om mij heen kijken en tijdens de muziek genieten van het prachtige interieur van het concertgebouw.

En hiermee houden de mogelijkheden nog niet op. Het mooie spel van de eerste violist verdient uiteraard een eigen VR camera, zodat ik naast hem plaats kan nemen. Op het podium! Nu kan ik ook intens beleven hoe de dirigent te werk gaat, in plaats van hem, in de echte realiteit, op de rug te moeten zien. Ook de akoestiek wordt uiteraard afhankelijk gemaakt van je positie in de zaal.

Wat miljoenen mensen graag willen wordt dankzij VR mogelijk. Maar hoe groot of hoe klein is die stap in de toekomst nu? Het is wellicht dichterbij dan u denkt. Samsung maakt momenteel al grote stappen in het vervaardigen van VR camera’s met Project Beyond. Deze komt voor consumenten beschikbaar.

b2ap3_thumbnail_ProjectBeyond.pngFoto: De Samsung 360 3D VR camera, codenaam Project Beyond.

De filmstudio’s in Hollywood gebruiken reeds professionele camera apparatuur van bedrijven als Jaunt, geleid door de Nederlander Arthur van Hoff. Op Prinsjesdag 2014 heeft de NOS reeds een dergelijke VR opstelling gerealiseerd in de Ridderzaal. Ik heb onderdeel uitgemaakt van dat experiment en was absoluut onder de indruk van de ervaring je echt aanwezig te voelen in de Ridderzaal en de Koning de troonrede te zien voorlezen. De beeldkwaliteit was echter nog onvoldoende voor grootschalige introductie bij mensen thuis.

De technologie zal echter zeer binnenkort goed genoeg zijn. Het is geen belofte voor de verre toekomst. Nieuwjaarsdag zal een nieuwe dimensie in beleving gaan kennen. En wat dacht u van VR bij het skispringen, direct na het nieuwjaarsconcert?

Ik wens u een prachtig Virtueel nieuwjaar!
Source: Smart2VR Blog

Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld

LAATSTE NIEUWS

UITSPRAAK OVER VR

"To begin with, Virtual Reality is a part of computer science and it represents a new approach to computer science. Instead of treating the computer as a box that's out there that is supposed to accomplish something, you put a human being in the center and say, "Let's look at the human being closely. Let's see how people perceive the world or how they act. Let's design a computer to fit very closely around them, like a glove, you might say. Let's match up the technology to exactly what people are good at.""
Jaron Lanier, 1992