Het is alweer de derde editie van dit symposium, maar ook de eerste editie van een nieuwe versie. Dit waren op 3 februari de woorden van Saskia Baeten namens het Mikrocentrum, organisator van deze derde editie. Het was de 2e bijeenkomst in het kader van het VR-platform in oprichting van Fontys en er werden bij deze gelegenheid weer leuke demo’s gegeven door studenten van de virtual reality projecten die ze in het kader van hun minor hadden afgerond. De eerste verandering die opvalt is natuurlijk dat de organisatie nu door Fontys uit handen is gegeven aan het Mikrocentrum. Vorig jaar, we hebben er al eerder over bericht, was het erg onzeker of er nog wel een editie in 2016 zou komen. Maar die sombere geluiden zijn nu dus van de baan! Je ziet ook de haakjes om de “R” van (R)evolution minder vaak verschijnen dit jaar en dat onderstreept de toenemende belangstelling en het bewustzijn over de te verwachten impact van het verschijnsel virtual reality!
Het woord symposium is in de officiële uitingen helemaal verdwenen in 2016. Het wordt hier gebruikt om de aansluiting op de verslagen over de vorige versie van Virtual Revolution te behouden, maar het evenement wordt nu aangeduid als “Trade Show & Conference” en niet meer als “symposium”. En wat nog veel duidelijker aangeeft dat er een shift in het karakter plaatsvindt, van “(toegepast) onderzoek” naar directe gebruik door het bedrijfsleven en in de zorg, is het samen laten plaatsvinden van het evenement met RapidPro: “Dé vakbeurs met congres: “van design tot manufacturing”. Uiteraard speelt 3D ook in de maak-industrie en bij het ontwikkelen van producten een steeds grotere rol. En virtual reality technieken, met name straks ook augmented reality, gaan een grote rol spelen bij het ontwerpen, leren omgaan en onderhouden van producten.
Grote regionale bedrijven, vooral die met “grote en dure” machines in de 040-regio, zoals ASML en Océ waren al langer bezig om te onderzoeken hoe je virtual reality kunt inzetten voor instructie en onderhoud van hun producten. En machinefabriek Vanderlande niet te vergeten, die wou weten hoe je met behulp van VR kunt leren hun complexe machines te bedienen. We hebben hier een jaar geleden in het verslag over het symposium ruim aandacht besteed.
Richard van Tilborg van Ordina Smart houdt de tweede dag een verhaal over “VR, het leren van de toekomst”. Hij doet dat samen met Tom Bos van NCOI, waarmee Ordina op onderwijskundig gebied samenwerkt. De VR-app APPlause die ze samen voor de Bart de Graaff Foundation hebben ontwikkeld om het spreken in het openbaar / pitchen te oefenen, luistert of je teveel stopwoordjes gebruikt en zorgt zo, ook met een kinect camera, voor real-time feedback op je prestaties. En achteraf natuurlijk een hele lijst met wat goed ging en wat nog beter kan. Educatieve VR is helemaal hot aan het worden in Nederland: we hebben bijvoorbeeld pas het VR in het onderwijs symposium in Enschede gehad, Surfnet gaat er groots werk van maken in 2016 en natuurlijk zijn de verwachtingen over VR als disruptieve kracht in het onderwijssysteem hier op deze website erg hoog aangewakkerd met een terugblik en voorspelling over computers en virtual reality in het onderwijs. Immersive learning, heet deze trend nu al een tijdje, het komt er in Nederland ook aan! Het past goed in het thema van dag 2: onderhoud & training. Het thema van de eerste dag is onderzoek en ontwikkeling (R&D), ontwerpen en verkoop. Voor de derde dag wordt “niet industriële toepassingen aangegeven…..toch weer gaming? Onderaan dit artikel staan de links naar het programma, kijk dus zelf maar.
Aan het eind van de 2e dag = 2 maart, presenteert de de Innovatie Fabriek namens de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij de resultaten van de “Marktverkenning : Mogelijkheden VR en AR voor Noord Brabant”. De regionale ondernemers worden opgeroepen om naar de beurs te komen met de woorden: “Het is dus de hoogste tijd om jezelf af te vragen wat deze nieuwe technologie kan betekenen voor je bedrijf en hoe je hiermee je processen kunt optimaliseren. Voordat je concurrenten dit doen!” De ondernemers kunnen zich apart inschrijven voor de lezing en meteen aangeven of ze ook deelnemen aan de borrel die om 16:30 begint.
Kortom: een leerzame en leuke beurs die drie dagen duurt en je als virtual reality belangstellende zeker even voorbij moet komen. Gratis toegangskaarten voor de bezoekers, bovendien, zoals we in oktober 2015 al riepen!
Er zullen ook een paar nieuwtjes en bekendmakingen tijdens Virtual Revolution die de VR-wereld in Nederland komen verrijken:
De complete lijst met exposanten kun je hier bekijken. Het programma met lezingen is per dag te bekijken voor dinsdag 1 maart, woensdag 2 maart en donderdag 3 maart.
Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld