Virtual reality in het onderwijs: start nu de revolutie?

Datum: 28 januari 2016 Geschreven door: Fred In: diversen, VR in het onderwijs, VR in NL (en omstreken), VR Meet-ups, VR Nieuws

Virtual Reality in het onderwijs nu: #VRIHO

Goed zo, Andy (Andries) vanDam, hij wist het toen in 1998 echt allemaal al te bedenken en te voorspellen! Zie onze pagina over computers en virtual reality in het onderwijs. Jammer dat het toen niet lukte. En hoe staat het nu in ons kikkerlandje ervoor? Ik was al erg blij toen de eerste studenten van de HvA zich in 2015 met de startup Sqoob meldde bij deze website. Het eerste symposium exclusief gericht op “VR in het onderwijs” in Nederland wordt in 2016 door 4e-jaars studenten van de Saxion Hogeschool georganiseerd op 3 februari. We zetten het hier vast neer voor de geschiedschrijving over hoe Virtual Reality technieken samen met de aanwezigheid van internet en de overige technologische ontwikkelingen, ook in Nederland de manier waarop we onze kinderen laten leren, zal gaan veranderen.

De docenten zijn intussen te druk met vergaderen, lesstof voorbereiden en het nieuwe curriculum vast te stellen. Er komen vast mooie praatjes over “immersive learning”, “gamification” en ” emphatic learning” op 3 februari. En dat de combinatie van VR en gamification zo goed werkt voor gedragsverandering, dus ook voor onderwijsdoeleinden geschikt is! Ja, pers ze nog strakker in het systeem. En graag ook wat sneller en goedkoper als dat kan. Hebben ze weer meer tijd over om te vergaderen en toetsen op te stellen!

Maar de echte revolutie waarbij we de leerfabrieken helemaal niet meer nodig hebben, zal pas door de volgende generatie worden ontketend. Ik bedoel daarmee de generatie die nu opgroeit met een vader en moeder (en opa en oma, vooruit) die met een cardboard en Gear-VR naast de wieg zitten. En die even later met projecten als Google Expeditions op school en thuis de wereld zelf gaan ontdekken in de vorm “beleven in VR”.

Intussen wauwelen de onderwijsspecialisten door over “21-eeuwse vaardigheden”, “digi-wijsheid”, “tablets in de klas” en ja, ook nog steeds hoor: “computer ondersteund onderwijs”. Voor het aanleren van ruimtelijk denken wordt nu de vorige hype genoemd: de 3D-printers. Maar dat er een, ook voor de onderwijs branche, echte “disruptive technology” aan zit te komen, die al die instituten, Onderwijs2032 onderwerpeninclusief de scholen zelf, overbodig gaat maken, dat hebben ze nog niet door. Kijk hiernaast naar de onderwerpen (“subjects”) waar ze denken onze kinderen in de toekomst gericht mee gaan lastig vallen. Als het je echt interesseert, lees eerst de pagina over computers en VR in het onderwijs  en dan het  rapport “Ons onderwijs in 2032” als je in de trein naar Enschede zit. Dan weet je dat het dan gelukkig allemaal niet doorgaat wat er voor de jeugd wordt bedacht om zich eigen te maken. Die zoeken het zelf wel uit en gaan zo van informatie kennis maken, mede dankzij Virtual Reality!

Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld

LAATSTE NIEUWS

UITSPRAAK OVER VR

"To begin with, Virtual Reality is a part of computer science and it represents a new approach to computer science. Instead of treating the computer as a box that's out there that is supposed to accomplish something, you put a human being in the center and say, "Let's look at the human being closely. Let's see how people perceive the world or how they act. Let's design a computer to fit very closely around them, like a glove, you might say. Let's match up the technology to exactly what people are good at.""
Jaron Lanier, 1992