VicoVR: draadloze Kinect met potentie nu op IndieGoGo

Datum: 10 juni 2016 Geschreven door: admin vr.nl In: gear, trendwatching, VR Nieuws

We zagen hem vorig jaar op de Dutch VR Days voor het eerst in Nederland: de VicoVR, en je kon er 31 oktober 2015 in Nederland al een virtueel balletje mee trappen. Nu kregen we onlangs een enthousiaste mail uit Amerika naar aanleiding van de laatste Google ontwikklaars conferentie (I/O 2016 ) van co-founder Dmitry Morozow, want de VicoVR is de ideale toevoeging voor het door Google aangekondigde vervolg op Cardboard: Daydream!

Het is jammer dat de VicoVR “3D positional body scanner” nogal eenzijdig als game accessoire voor mobiel VR wordt gepromoot. De Microsoft Kinect en recenter de Intel Sense zijn bekende ruimtelijke lichaamsscanners waar je regelmatig ook serieuze VR-toepassingen mee ziet. De HTC Vive heeft vooral met zijn Lighthouse camera systeem een groot voordeel ten opzichte van de Oculus Rift, omdat je nu met een VR-bril op in de virtuele wereld kunt rondlopen door zelf te bewegen. Maar om te zien wat je handen doen, moet je bij de Vive ook nog controllers vasthouden. Bij de Oculus Rift moeten de handcontrollers (en meteen trackers) nog uitkomen en wordt alleen nog maar een Microsoft Xbox controller geleverd. Bij de Leap Motion controller heb je ook niks in of aan je handen nodig, maar kun je alleen maar je handen en je vingers zien bewegen in de virtuele wereld (op maximaal armlengte). Dat laatste kan de VicoVR scanner niet; hij volgt in 3D 19 lichaamspunten van maximaal 2 personen, inclusief alle ledematen, met een range van maar liefst minimaal 6 meter. Je kunt dus bijvoorbeeld voetballen, boogschieten, tennissen, projectielen ontwijken, kruipen, of over een virtueel beeldscherm vegen met je handen alsof het een touchscreen is:

“cross-platform”, geen PC en geen draden!

In de video hierboven zie je ook al wat andere toepassingen dan alleen maar gamen. Het mooie van het systeem is dat het draadloos is, geschikt voor mobiel gebruik en op meerdere platformen werkt die Bluetooth ondersteunen. Alle berekeningen om de ruimtelijke positie te bepalen worden in de sensorbehuizing uitgevoerd en alleen de posities worden via Bluetooth draadloos doorgegeven. Na 4 jaar ontwikkelen van de hard- en software, met een flink aantal ontwikkelaars, ook buiten het Russisch-Amerikaans bedrijf,  is VicoVR nu een IndieGoGo crowdfunding campagne voor de consumenten versie gestart. Met name de hardware is nu klaar, volgens het bedrijf.

10 apps meegeleverd, meer functionaliteit toegezegd

Er valt nog wel enige vertraging (“lag”)  te bespeuren en soms is de nauwkeurigheid net niet wat je wil, bij de ontwikkelaars versie. Ook worden de bewegingen met een frequentie van slechts 30 “frames” per seconde doorgegeven. Dus echt snelle bewegingen zoals een flinke smash met tennis worden niet goed doorgegeven, als je bedenkt dat 100 km/uur ongeveer gelijk staat met 30 meter per seconde. Maar de makers, het bedrijf 3DiVi, beloven niet alleen dat de eind van het jaar uit te leveren hardware geschikt is voor meer en beter, ook dat er een gestage stroom software updates te verwachten valt. We hebben dit nog geen half jaar geleden meegemaakt bij Leap Motion, die erg beperkt en onnauwkeurig werd gevonden. Tot er een software update uitkwam en iedereen opeens erg lovend was… en terecht. Laten we hopen dat dit ook bij VicoVR gebeurt. Je neemt dus een gokje, wanneer je hem nu bestelt, maar je krijgt dan ook bijna 50% korting op de uiteindelijke verkoopprijs die op $349 is gesteld. Er wordt een uitgebreide SDK voor ontwikkelaars bijgeleverd.

Meer features in de toekomst

Een echt coole feature, nu nog niet eens voor de externe ontwikkelaars opengesteld, is het in real-time scannen van een 3D puntenwolk. Wat zou je daar allemaal niet mee kunnen doen! Niet zoveel als met Project Tango van Google, maar toch genoeg mee te verzinnen in een virtuele omgeving, zeker op het gebied van avatars! Er komt zelfs een “RGB camera”, dus kleurencamera, in de consumentenversie, waarvan de status voorlopig nog op “gereserveerd” staat. Maar iedereen kan wel inzien dat je met een real-time ruimtelijke puntenwolk in combinatie met een kleurencamera een bewegend 3D-beeld van jezelf in de virtuele wereld kunt maken. En dat je daar, zeker als je 2 personen tegelijk wilt volgen, ook aardig wat uitdagingen liggen. Waarschijnlijk zul je uiteindelijk 2 sensoren nodig hebben om dit te perfectioneren.

Kortom: een must voor de VR ontwikkelaars, zeker ook van “serious VR”, en een leuke gadget met potentie voor met name de mobiele VR gebruikers die geen zin hebben om meer dan duizend euro te gaan uitgeven voor een VR-omgeving met ruimtelijke lichaams-tracking en dan ook nog eens aan draden vast te moeten zitten of (controllers met) markers vast te moeten houden. In de IndieGoGo campagne kun je de scanner ook samen met een headset voor mobiele telefoon en een draadloze controller kopen, waar je dan relatief weinig voor betaalt.

Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld

LAATSTE NIEUWS

UITSPRAAK OVER VR

"To begin with, Virtual Reality is a part of computer science and it represents a new approach to computer science. Instead of treating the computer as a box that's out there that is supposed to accomplish something, you put a human being in the center and say, "Let's look at the human being closely. Let's see how people perceive the world or how they act. Let's design a computer to fit very closely around them, like a glove, you might say. Let's match up the technology to exactly what people are good at.""
Jaron Lanier, 1992