van 360 graden film naar (Cinematic) VR

Datum: 1 april 2016 Geschreven door: admin vr.nl In: Cinematic VR, trendwatching, VR Meet-ups, VR Nieuws

Is iedere 360 graden film virtual reality? Voor veel mensen is het allemaal hetzelfde: 3D, 360 graden, VR….en ook onder de experts zijn de meningen verdeeld. Zelfs de NOS noemt een 360 graden camera een 3D camera en laat vervolgens een filmpje van het Lowlands Festival zien dat helemaal geen 3D is, maar 360 graden horizontaal. 3-D(imensionaal) kan slaan op de inhoud en op de manier waarop we het waarnemen: wel of niet met diepte. Als we diepte kunnen zien is het meestal quasi-3D, namelijk stereoscopisch: 2 beelden/zichtvelden die ongeveer met dezelfde afstand als tussen jouw ogen worden vastgelegd en weergegeven.

Het zijn allemaal elementen die bij virtual reality een rol spelen en het gaat er uiteindelijk om hoe echt het voelt. Dat “echt voelen” hangt natuurlijk ook samen met wat er gebeurt. De meeste mensen vinden dat je pas van Virtual Reality kunt spreken wanneer er ook interactie is met de (virtuele) omgeving. Zodra jij zelf (denkt) invloed erop uit te oefenen voel je je er echt onderdeel van en wordt de omgeving als echt ervaren. Soms ook als de interactie niet meer is dan je hoofd draaien.

Als je nog even 2 uur de tijd hebt, luister dan maar naar John Carmack, die het in 2015 allemaal nog eens uitlegt in deze video. Ja, uiteindelijk gaan we met gerenderde lichtvelden werken, maar tot we zover zijn, is voor iedereen die met Cinematic-VR aan de slag wil deze twee uurtjes “Carmack” wel een must. Foveated rendering, positioneel geluid, ik mis alleen nog het begrip “resonance“, dat heeft hij niet meegenomen uit het verleden!

Aan de slag met VR  / 360 video!

360_VR onderzoek 2016In een recent verschenen onderzoek naar het gebruik van 360 graden video en virtual reality door Nederlandse reclame/marketing/PR bureaus, die zichzelf tegenwoordig vaak van labels als “digital creatives” voorzien, bleek dat minder dan 14 procent in 2015 al met VR-videocampagnes voor hun klanten bezig is geweest. Maar meer dan 50% is dat in 2016 wel van plan te gaan doen! En bijna 1/3 van de bureaus is dat ook in 2016 (nog) niet van plan. Het merendeel van de bureaus die denken dat tot het eind van het jaar vol te houden, bestaan simpelweg niet meer in 2017, dus we zijn benieuwd hoe “blauw” de pannenkoek volgend jaar is! In dit onderzoek wordt wel heel duidelijk onderscheid gemaakt tussen VR en 360-graden video.

Het onderzoek is uitgevoerd door Richard Ottoinzet VR marketing bureaus van Mobile Marketing en Tens Media. Het is zo te zien (achteraf, gaan we vanuit) gesponsord door Ricoh, gezien de  enorme advertentie voor de Theta S, het nieuwste 360-graden model van deze fabrikant en marktleider op de consumentenmarkt.  En door Capitola, ja dat zijn dus “digital creatives”, waarvan een deel van het bedrijf zich nu “CapitolaVR” noemt.

Capitola zit uiteraard zelf in het groene vak en heeft al diverse VR-campagnes ontworpen en uitgevoerd. Op FITC was in de VR-hub laatst nog hun “Tele-2 stoel” te zien: geen achtbaan attractie waar je evenwicht van in de war raakt, maar juist rustig bewegend, leuk en erg goed gebruik makend van VR als effectief medium om informatie (over 4G mobiele netwerken in dit geval)  beter op te nemen en de boodschap te beter te onthouden (dan met traditionele communicatiemiddelen). Kortom: VR-educatie/training zoals het steeds vaker toegepast zal worden, al was het maar omdat het ook “fun” is!

Workshop 360° film tijdens GoShort (9 april)

Er moet dus nog veel gebeuren om 360 graden video de standaard te maken en naar hoog kwalitatieve virtual reality te laten groeien. Het publiek moet VR kunnen ervaren en de creatievelingen moeten leren hoe ze het kunnen maken! In 2014 en 2015 waren er VR-experiences tijdens het GoShort International Filmfestival in Nijmegen, gemaakt door NHTV. Met 1 Oculus Rift beschikbaar, konden maar relatief weinig bezoekers kennis maken met VR. In samenwerking met Dutch VR Days  en de Stichting Virtual Reality Nederland (VRNL) en de regionale VR-community is er in de 2016 editie bovendien een VR-bioscoop en een workshop 360 technieken voor filmmakers. En laten we eerlijk zijn: voorlopig zullen VR-films korte films zijn. Dus die specialisatie en technieken moet je ook leren als je met VR video storytelling aan de slag wilt. En waar kan dat beter dan op het enige filmfestival in Nederland dat zich specifiek op korte films richt?

GoShort 2016 banner

 

Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld

LAATSTE NIEUWS

UITSPRAAK OVER VR

"To begin with, Virtual Reality is a part of computer science and it represents a new approach to computer science. Instead of treating the computer as a box that's out there that is supposed to accomplish something, you put a human being in the center and say, "Let's look at the human being closely. Let's see how people perceive the world or how they act. Let's design a computer to fit very closely around them, like a glove, you might say. Let's match up the technology to exactly what people are good at.""
Jaron Lanier, 1992