Unreal: VR is de toekomst, niet alleen om te gamen!

Datum: 9 september 2015 Geschreven door: admin vr.nl In: trendwatching, VR in NL (en omstreken), VR Meet-ups, VR onderzoek

 

UE&VR Meetup 18 september 2015 postcard v5Ook dit keer zijn de verwachtingen over Virtual Reality vooral bij de gamers hoog gespannen. En net zoals bij digitale fotografie 20 jaar geleden zijn er diehards die er nog niet of er zelfs helemaal niet in geloven, zowel onder de gamers als in andere sectoren waar Virtual Reality nu (opnieuw) haar intrede doet. Epic Games, de maker van het ontwikkel platform Unreal Engine, gelooft er onvoorwaardelijk in, dat VR in ieder geval de toekomst voor “videogaming” is. Het bedrijf staat in deze tweede VR-hype vooraan om dit duidelijk te maken.

Één van de grote drie ontwikkelplatforms voor 3D-games

Op dit moment is Unity veruit het meest bekende en gebruikte ontwikkelplatform voor Virtual Reality. Het kent ook de meeste plugins voor relevante hardware en ondersteunt de meeste afspeelapparatuur. Het is vooral zo populair geworden omdat er al jaren een gratis “Personal Edition” verkrijgbaar is, naast de professionele versie, die momenteel $75 per maand kost.

Tenslotte is er de Cry Engine van Crytek als derde grote naam. Tot voor kort was er voor de VR-ontwikkelaar weinig te krijgen, ondanks toezeggingen dat het platform ook voor VR geschikt zou worden. Porco Grande, het fitness spel van Johan Pruys, is erin gemaakt en iedere VR-meetup waar de ontwikkelingen werden getoond, kreeg de ontwikkelaar het advies om snel naar een ander platform over te stappen. Maar in maart 2015 werd bekend dat Crytek 50 ontwikkelaars op VR heeft gezet en begin augustus heeft Crytek zelf berichten de wereld in gestuurd dat ze samen met het bedrijf Basemark aan de slag gaan om een definitief testsysteem voor VR-gaming te ontwikkelen.

De leercurve voor de Cry Engine is een stuk steiler dan voor Unity en Unreal. Met Unreal en Cry Engine zijn mooiere plaatjes/video te renderen dan met Unity, maar Crytek mist t.o.v. de andere twee platforms (nog) aardig wat plugins en api’s om een breed VR-spectrum te bedienen.

Nog steeds geen Google Cardboard!

Cardboard

Google Cardboard 2.0

Hoewel Epic Games op veel vlakken nauwelijks achterloopt, is er een opvallende omissie: de ondersteuning van Google Cardboard! In november 2014 kondigde Epic aan dit platform “binnen enkele weken” te zullen ondersteunen, maar dat worden er duidelijk meer nu.

De Unreal Engine wordt door veel grote game-studio’s gebruikt en Epic Games zit ook zelf als ontwikkelaar in het ecosysteem. Het bedrijf is tenslotte begonnen als game-studio met als succesproduct de FPS (First Person Shooter) Unreal Tournament, waarvoor het ontwikkelplatform Unreal Engine oorspronkelijk gemaakt is.

“If  You Love Something, Set It Free”

Er komen momenteel in hoog tempo nieuwe sub-versies van UE4 uit. In 2014 werd overgestapt naar een maandelijks abonnement van $19 per maand en sinds het begin van dit jaar hoef je niets meer te betalen om de software te downloaden en te gebruiken. Pas als je met een product dat gemaakt is met UE4 $3000 gaat verdienen, moet je over het meerdere 5% afdragen aan Epic Games. Ook Unreal Tournament zelf is nu geheel open en gratis gemaakt door Epic en wordt geheel nieuw gebouwd samen met de community. Ze zeggen er zelf bij, dat het nog wel even wennen is, deze manier van werken. Goede marketing kreten en vette demo’s zijn ze nog zeker niet verleerd, gelukkig!

Niet alleen om te gamen

Interactieve Big Data visualisatie met UE4

Interactieve Big Data visualisatie met UE4

Tegelijkertijd laat Epic Games ook regelmatig zien dat met de komst van VR het Unreal platform ook erg goed voor andere toepassingen ingezet kan worden dan gamen. Zo organiseerde het bedrijf eerder dit jaar een “Big Data VR Challenge” om grote gegevensverzamelingen te visualiseren met behulp van UE4. Ook heeft het bedrijf recent enkele VR-demo’s gemaakt en om te laten zien wat de bijna of op dat moment verschenen versie allemaal te bieden heeft. Zo is er in 9 weken met een team van 15 mensen een korte animatiefilm gemaakt. Nou en, zul je denken, dat kennen we toch allang? Ja zeker, Pixar maakt geweldig mooie animatiefilms in super hoge bioscoop kwaliteit. Lucasfilm, met Star Wars of Terminator, natuurlijk ook, al in de “early days” zagen we geweldig mooie Computer Generated Imaging (CGI) op het bioscoopscherm. Maar daar staat dan wel een renderfarm met een flink prijskaartje wekenlang op te rekenen, beeldje voor beeldje. Als alle “frames” gerenderd zijn, worden ze achter elkaar geplakt tot een “movie”.

Wat Epic met behulp van UE4 laat zien is een REALTIME gerenderde en daarmee ook mogelijk interactieve animatiefilm die draait op een (wel heel erg high end) consumer PC! [tweet]VR: de toekomst van animatiefilm, volgens Epic![/tweet] En dan zijn we ook bij 1 van de kerneigenschappen van Virtual Reality: om je in een andere wereld te wanen hoeft hij er helemaal niet eens zo realistisch uit te zien (we beleven dromen en fantasieën als mensen tenslotte ook vrij makkelijk als “echt”), en zodra we het gevoel hebben er actief aan deel te nemen, voelt het ook meteen een stuk echter.

A boy and His Kite

Deze realtime animatiefilm heeft op SigGraph2015 de prijs voor beste “Realtime graphics and interactivity” gewonnen. Dit is ” VR storytelling” met emoties, etc., en lijkt ook op Henry van Oculus Story Studio. Kortom, precies wat men nu “hot” vindt in de filmwereld!

Cinematic VR Showdown

Onderstaande demo kun je op 18 september zelf beleven in Nijmegen op een Oculus Rift! Het heet wel “Cinematic VR Demo”, maar we zijn wel weer helemaal terug bij de explosies en schrikeffecten, in de laatste demo van Epic Games:

Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld

LAATSTE NIEUWS

UITSPRAAK OVER VR

"To begin with, Virtual Reality is a part of computer science and it represents a new approach to computer science. Instead of treating the computer as a box that's out there that is supposed to accomplish something, you put a human being in the center and say, "Let's look at the human being closely. Let's see how people perceive the world or how they act. Let's design a computer to fit very closely around them, like a glove, you might say. Let's match up the technology to exactly what people are good at.""
Jaron Lanier, 1992