(Serious) VR-Hackathons

Datum: 30 november 2016 Geschreven door: admin vr.nl In: Digital Health, diversen, trendwatching, VR in NL (en omstreken), VR Meet-ups, VR Nieuws

Vorige week vrijdag was er een VR Ideathon in Utrecht, waar bijna honderd deelnemers een dag de pressure-cooker ingingen om nieuwe VR-toepassingen voor de gezondheidszorg te bedenken. De “accelerator prijs” ging naar het idee om een AR-bril voor slechtzienden te ontwikkelen, die de omgeving scant, ala HoloLens.

Tijdens de Dutch Design Week was er een HoloLens Mackathon. Er kan ook zo veel verzonnen worden als VR-toepassing. Maar ze zijn er voor virtual reality ook nog in originele hackathon vorm: een heel weekend bij elkaar komen om ook echt direct prototypes te maken in 24 of 48 uur.

ikzorgvr-ideathon

Serieus hacken met VR, dus!

Je zag het al een tijdje in onze oh-zo ouderwetse, maar nog steeds effectieve homepage-banner: Hackvention Hannover 2 -4 december, mede georganiseerd door en in de Hannover Messe. Waar in maart straks ook de CeBIT plaatsvindt. Dit is nog steeds de grootste internationale IT beurs voor het bedrijfsleven in Europa en misschien zelfs in de hele wereld. We hebben op deze site zowel over CeBIT 2015 als 2016  verslag gedaan op VR-gebied en er  was allebei de keren bedroevend weinig virtual reality te vinden. Via EUVR hadden we uiteindelijk 5 Duitse VR-startups in Hall 11 dit jaar en vonden er met grote moeite een handjevol elders in  die hal en op het terrein. En een paar Chinese standhouders met VR-brillen. Met Hackvention probeert de organisatie een format uit waarmee ze de Duitse en Europese VR-community  beter kan betrekken bij de editie van CeBIT in 2017. Daar zal virtual reality eindelijk een belangrijk thema zijn. Je ziet dan ook in iedere nieuwsbrief over de beurs VR en AR terugkomen als onderwerp.

Drie “worldwide connected” VR Hackathons: SF, Nordic, Hannover

Komend weekend dus Hackvention, maar ook elders in de wereld worden hackathons georganiseerd dit weekend, die zijn gericht op “serious” (= niet primair op gamen gerichte) VR-toepassingen, onder andere in San Fransisco, USA en Stavanger, Noorwegen. Deze week is besloten door de organisatoren dat ze gaan proberen om de 3 evenementen continue met behulp van video livestreams en interactieve Skype of Hangout sessies aan elkaar te koppelen. Voor de workshops en lezingen wel zo efficiënt, natuurlijk! In ons landje werkt de Stichting Virtual Reality Nederland hard mee aan de opbouw van een wereldwijde VR-Hackathon community, als onderdeel van EUVR.

VR-Hackathon voor de NL bouw en geo-sector?

In mei werd er een VR-Hackathon tijdens Campus Party in Utrecht georganiseerd en in 2017 komen er vast ook 1 of 2 weer in Nederland. Er wordt als eerste nu gedacht aan een VR-hackathon gericht op de ontwerp-, bouw- en constructie wereld, in het Engels afgekort als “AEC” (Architecture, Engineering & Construction). In deze tijd van waarin we “BIMmen”, zou dat AECM moeten worden, met ook “Maintanance” erbij. Want BIM is niet alleen ontwerpen in 3D maar omvat de hele levenscyclus! Er zijn vast meer bedrijven in deze sector, naast de BAM, die nieuwe VR-toepassingen willen ontwikkelen in een weekendje, zo wordt gedacht! Nederland loopt bovendien wereldwijd voorop met 3D-geo en open data. Dus mogelijkheden zat voor lumineuze VR-toepassingen!

Dit weekend (gratis) een hackathon bezoeken?

Wil je ook eens een VR-Hackathon meemaken, dit weekend naast Sinterklaas vieren toch niets te doen en een flinke volle tank? Of je gaat met de Flixbus, natuurlijk. We kregen nog een paar kortingscodes voor Hackvention, zowel voor de tentoonstelling als voor deelnemers aan de hackathon. Meld je hieronder aan in het commentaarveld of via contact@vr.nl.  Geef aan of je als hacker of als bezoeker gaat deelnemen in Hannover! Als hacker wordt er ook voor eten en drinken gezorgd en kun je “in der Messe” overnachten!

 

Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld

LAATSTE NIEUWS

UITSPRAAK OVER VR

"To begin with, Virtual Reality is a part of computer science and it represents a new approach to computer science. Instead of treating the computer as a box that's out there that is supposed to accomplish something, you put a human being in the center and say, "Let's look at the human being closely. Let's see how people perceive the world or how they act. Let's design a computer to fit very closely around them, like a glove, you might say. Let's match up the technology to exactly what people are good at.""
Jaron Lanier, 1992