Samsung Gear VR preview

Datum: 7 januari 2015 Geschreven door: externe bloggers In: gear, VR in NL (en omstreken), VR Nieuws

Virtual Reality is finally going Dutch! [tweet]Eind deze maand kom de Samsung Gear VR naar Nederland.[/tweet] Lees hier wat je kunt verwachten over de nieuwste telg binnen de virtuele familie.  Ik wacht momenteel op een reviewexemplaar van Samsung dit duurt nog enkele weken.  Dat betekent niet dat ik alvast vooruit kan blikken de eerste virtual reality bril voor consumenten. Lees hier een korte preview, voor uitgebreide informatie kun je op de terecht op mijn speciale Gear VR pagina binnen mijn kennisbank.

Oculus Gear VR?

De Gear VR is ontstaat uit een samenwerking tussen Oculus en Samsung. De bril maakt gebruik van de Galaxy Note 4 en technieken die (door)ontwikkeld zijn door Oculus.  De Gear VR is te pre-orderen via de site van Samsung en kost bijna 200 euro. Het belangrijkste verschil met de Rift is dat de Gear VR volledig draadloos is wat zorgt voor een vrijere virtuele ervaring. Nadeel hiervan is dat het apparaat enkel werkt met een Note 4 en niet aan te sluiten is op een PC.

Look & Feel

De bril is uitermate licht met een gewicht van nog geen vierhonderd gram.  Samsung heeft echter wel hoogwaardige en flexibele materialen gebruikt wat zorgt voor een lange levensduur. De vormgeving is strak en futuristisch met gebruik van zowel lichte als donkere kleuren. De hoofdband is aan de bovenzijde en achterzijde verstevigd en aan de binnenzijde voorzien van schuim zoals je die ook zie bij de Rift. Dit zorgt ervoor dat de bril lange tijd relatief comfortabel gedragen kan worden.

nl_SM-R320NPWAPHN_000273037_Left-45-Degree_black

Specs & Controls

Je bekijk de beelden op een Samsung Note 4, één van de betere Phablets van 2014.  Het scherm is zo’n 5,7 inch groot en bevat een amoled-paneel met een resolutie van 1440×2560 pixels. De sterke processor 2,7 GHz processor zorgt ervoor dat alle beelden vloeiend worden weergegeven. De opslagcapaciteit is 32GB en uit te breiden tot 64GB.

De Gear VR zelf bevat diverse sensoren die bewegingen registreren zodat je in 360 graden om je heen kunt kijken. Het enige wat ontbreekt is een sensor die bepaalt of je vooruit of achteruit leunt. De lenzen zijn goed weggewerkt zodat ze niet krassen of beschadigen. Aan de bovenzijde zit een draaiknop om het beeld scherp te stellen. Je bestuurt de Gear VR middels een touchpad aan de rechterzijde en klikt en schuift om door de interface te navigeren. Hierbij dienen je ogen als muisaanwijzer.

nl_SM-R320NPWAPHN_000273055_Top_black

Games & App

Het aanbod is momenteel zeer beperkt. In de Playstore zijn momenteel zo’n 30 apps beschikbaar die werken met de Gear VR. Voor sommige heb je echter wel een externe Android controller á 50 euro nodig. In de toekomst komt er snel meer content beschikbaar via Samsung z’n eigen app MILK VR en van derde partijen. De vetste apps die je momenteel moet checken beschreef ik eerder al.

Voorlopige conclusie

Ik vind het lastig een oordeel te vellen zonder het apparaat zelf onder handen te hebben genomen. Mijn definitieve oordeel stel ik dan ook nog uit. Afgaande op de informatie die beschikbaar is en andere reviews is het apparaat een leuke kennismaking met virtual reality en biedt het voldoende potentie voor de toekomst. De prijs is nog wat aan de hoge kant aangezien je er nog een Samsung Note 4 bij moet kopen.  Het is echter wel een behoorlijk stap voorwaarts ten opzichte van Google Cardboard, dat ongeveer volgens hetzelfde principe werkt. Heb je geen zin om op de Rift te wachten of vind je Google Cardboard te cheap? Dan is de Gear VR het apparaat voor jou!

De Samsung Gear VR is nu te pre-orderen via de site van Samsung.

Source: vr expert

Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld

Reactie op “Samsung Gear VR preview

  • Fred-internet schreef:

    Hoi Tim,

    Je hoeft echt niet langer te wachten hoor, om de Samsung Gear VR zelf uit te proberen. Ik heb hem 2 weken geleden al bij Smart2IT in Hengelo mogen proberen, zie het bericht van 11 december: http://vr.nl/?p=28 en die zitten in Hengelo, dus vlak bij jou!

LAATSTE NIEUWS

UITSPRAAK OVER VR

"To begin with, Virtual Reality is a part of computer science and it represents a new approach to computer science. Instead of treating the computer as a box that's out there that is supposed to accomplish something, you put a human being in the center and say, "Let's look at the human being closely. Let's see how people perceive the world or how they act. Let's design a computer to fit very closely around them, like a glove, you might say. Let's match up the technology to exactly what people are good at.""
Jaron Lanier, 1992