foto Inforversum

Red het Infoversum, de enige VR-bioscoop in Nederland!

Datum: 10 oktober 2015 Geschreven door: Fred In: 3D content, gear, trendwatching, VR in het onderwijs, VR in NL (en omstreken), VR Meet-ups, VR Nieuws, VR onderzoek

Vorige week woensdag was ik in het Infoversum in Groningen, als deelnemer aan het 3D Doorbraak Symposium van Geonovum. Het weekend ervoor had ik  te horen gekregen dat ik er een presentatie over WebVR mocht houden. In mijn ogen wordt dat namelijk de doorbraak van 3D in de webbrowser! Het was een heel gedoe om de voor Groningen aangepaste PoC (Proof of Concept) van de WebVR toepassing van Pascal Cramer op de Oculus Rift op tijd werkend te kunnen demonstreren daar. Het plan om zijn demo in 3D op de koepel van het Infoversum te gaan laten zien, had ik al snel laten varen, dat leek onhaalbaar in zo korte tijd. Op mijn vraag over de mogelijkheden had ik als antwoord gekregen: “de dome wordt aangestuurd door software dat real-time 3d modellen kan laten zien in stereo. De software is wel heel gelimiteerd in wat het kan”. Een paar dagen ervoor was er al een VR-Meetup in het Infoversum tijdens de GRRN geweest. Deze had ik laten lopen omdat ik toch al naar het 3D geo-symposium zou gaan. Maar het is al snel woensdag, Pascal heeft zijn Streetview in 3D voor Groningen online gezet, de presentatie is klaar en 2 uurtjes rijden in de auto (voor mij), en dan ben je er: Groningen, Infoversum!

Wat is het Infoversum?

Het Infoversum adverteert zichzelf als “het enige digitale 3D full dome theater in Nederland”. Dat is een hele mond vol, waarbij de meeste mensen zich weinig zullen kunnen voorstellen. Tijdens mijn bezoek werd het gepresenteerd als “digitaal planetarium, waar veel meer mee mogelijk is”. Het is van buiten al een bijzonder gebouw om te zien: Een grote, witte koepel die rust op een soort golf. Van binnen is de begane grond gewoon een kleine multifunctionele tentoonstellingsruimte met de normale opengewerkt model van het Infoversumvoorzieningen. Maar waar het om gaat is de eerste verdieping, waar een koepel met een doorsnede van 20 meter het scherm van een 3D 360 graden bioscoop vormt. Het projectieoppervlak van ruim 600 vierkante meter zit dus overal om je heen boven je hoofd! Je krijgt een actieve shutterbril uitgereikt, de 260 stoelen kunnen een heel eind achterover en daar ga je: Opeens zit je middenin een virtuele 3D-omgeving!

Het WOW!-effect

Het symposium begon met “een magische reis door het onvoorstelbare universum”. Tsja, vergeleken met het planetarium van Eise Éisinga in Franeker, gebouwd tussen 1774 en 1781, is dit natuurlijk een andere ervaring, deze reis door de sterren. Later tijdens het symposium vlogen er meer dan levensgrote hunebedden door de ruimte, die waren ingescand met een 3D-scanner. Je had de neiging om ze aan te raken, als ze dichtbij kwamen. Maar aan het eind van het symposium ging het pas goed los: alsof je in een rollercoaster zonder rails zat, vloog je door de stad Groningen,  dwars door lantaarnpalen en rijdende auto’s heen soms, waarvoor je de neiging had je benen op te trekken. We vlogen op het eind ook dwars door de koepel van het Infoversum heen en kwamen uit in de zaal waar je in je stoel zat. In deze vlucht met een 3D-bril op gingen de zintuigen elkaar echt beïnvloeden: het voelde soms net alsof je in je stoel werd gedrukt als er werd versneld. Kortom: Virtual Reality!

Voor verjaardagsfeestjes?

Thuis keek ik nog eens naar de folder van het 3D-theater die ik had meegenomen: “ook voor de jonge bezoekertjes” en “voor onvergetelijke verjaardagsfeestjes”. Huh? En dan 260 stoelen vullen, dat zijn flinke feesten daar op jonge leeftijd! Ook met een digitaal planetarium ga je het niet redden om zo’n gebouw te exploiteren. Ik geloof dat ze in Franeker zo’n 40.000 bezoekers per jaar krijgen en deze attractie is vast neergezet voor een veelvoud. En al die Japanners en Chinezen vinden een planetarium uit de 18e eeuw interessanter dan alle high-tech die ze thuis ook al hebben, dus die lok je er niet mee naar het noorden. Er worden verder volgens de folder vooral educatieve “shows” georganiseerd , met  namen als “Dinosaurs At Dusk”, “Life Of Trees” en “Wij en de kosmos”. Oh, en soms zijn er muziekfilms van U2 en Pink Floyd! Niks mis mee, maar ik had op de weg terug uit Groningen nu juist visioenen gehad over de vooruitziende blik daar in het noorden. Hoe goed ze kunnen gaan verdienen aan bijvoorbeeld [tweet]360 ° bedrijfspresentaties in 3D in deze eerste Cinematic VR bioscoop van Nederland![/tweet] En dat er nu met de doorbraak van deze nieuwe manier van filmmaken juist een heleboel 360-graden content komt en er maar 1 plek in heel Nederland is waar je dat in een fatsoenlijke zaal kunt beleven in stereo 3D: Groningen, Infoversum!

Ik ontmoette in Groningen ook de organisator van de GRoninger Researchers’ Night en de VR-meetup een paar dagen eerder in het Infoversum en hoorde dat ze toen met eigen software de 8 projectoren hadden aangestuurd. We spraken af om zeker nog een keer een VR-meetup in het Infoversum te gaan organiseren en dan optimaal gebruik te gaan maken van de koepel voor het presenteren van de virtual reality demo’s en content. Ik dacht terug aan de “Unreal Engine Cinematic VR Showdown” en “A Boy And His Kite” van Epic een paar weken geleden in Nijmegen:  Stel je voor….dat in echte Cinematic VR en in die zaal…….awesome! Maar ook geweldig voor al die startups, vooral die in het noorden, om hun 360-graden content te kunnen tonen.

Na ruim 1 jaar al bijna failliet…

Onvoorstelbaar! Een week na mijn bezoek verklaart de wethouder van Groningen dat het Infoversum op de rand van faillissement staat. De zaak was begroot op 260.000 bezoekers per jaar en er zijn er maar 40.000 komen opdagen het afgelopen jaar. Eise Eisinga had ook geen besef dat er 230 jaar later nog mensen vanaf de andere kant van de wereld naar zijn creatie zouden komen kijken. Het Infoversum loopt zijn tijd helemaal niet zover vooruit; in 2016 komt de doorbraak van Virtual Reality al tenslotte, ook in Nederland. En zeker nu de Hema de rookworsten heeft omgeruild voor VR-brillen. Maar wel even een andere programmering, zou ik zeggen!

Ik doe een oproep aan de VR-community om deze unieke VR-bioscoop en demo-center voor Virtual Reality en Cinematic-VR in het bijzonder te behouden! Als dit gebouw in de Randstad had gestaan, hadden de IDFA, het Nederlands Filmfestival en al die andere festivals nu al staan smeken om er hun 360-graden content te mogen laten zien. Met “maar 260 stoelen” waarschijnlijk alleen weggelegd voor degenen met een VIP-kaartje!

Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld

LAATSTE NIEUWS

UITSPRAAK OVER VR

"To begin with, Virtual Reality is a part of computer science and it represents a new approach to computer science. Instead of treating the computer as a box that's out there that is supposed to accomplish something, you put a human being in the center and say, "Let's look at the human being closely. Let's see how people perceive the world or how they act. Let's design a computer to fit very closely around them, like a glove, you might say. Let's match up the technology to exactly what people are good at.""
Jaron Lanier, 1992