OSVR niet populair, waarom?

Datum: 3 oktober 2016 Geschreven door: admin vr.nl In: diversen, gear, trendwatching, VR Nieuws

Vandaag werd bekend dat versie 2 van de OSVR “Hackers Development Kit” nu ook in het Oosten verkrijgbaar is, nadat hij in juli 2016 in de USA en Europa werd uitgebracht. De specificaties doen niet veel onder voor de Oculus Rift CV1 en meest recente HTC Vive. OK, geen “eigen controllers” en geen “roomscale”, maar des temeer potentie tot uitbreiding.  Toch lijken zelfs VR-ontwikkelaars deze high-end deze VR-bril nauwelijks te kennen.

De vloek van de app-stores

Je wilt het niet, maar zag het aankomen wat Oculus probeerde: exclusieve games of eerste edities voor hun Rift HMD. Je moet tegenwoordig een eigen platform bouwen of een heel eigen technologisch ecosysteeem neerzetten en natuurlijk beschermen, net zoals Apple heeft gedaan, wil je meetellen in de techno-economie. Terwijl overheden en bedrijfsleven de open source en open data gedachte steeds verder omarmen, met name om versnelde innovatie mogelijk te maken, dreigt de ontwikkeling en bredere toepassing van VR-technologie juist geremd te worden doordat Gear VR, HTC Vive en Oculus Rift allemaal hun eigen online winkel aan het optuigen zijn en ontwikkelaars van hard- en software dus keuzes moeten maken waarvoor ze (als eerste) ontwikkelen en optimaliseren. In de console-wereld is dit natuurlijk (nog) heel normaal en dat was ook precies waar Oculus naar verwees, de Playstation VR van Sony.

Fragmentatie en geremde innovatie

Vorig jaar moest het programma van de VR-meetup in het VR-lab van UT in Enschede op het laatst op zijn kop: Oculus had zijn tweede developers conferentie “OC2” aangekondigd voor die dag en de livestream begon de avond van de meetup. Veel VR-enthousiastelingen noemde zich toen nog “Rifters” en wilden dit niet missen. Hoeveel van deze mensen voelt zich ruim een jaar later nu een (HTC) “Viver” en gaat OC2 van deze Facebook dochter nog volgen in 2016? OK, John Carmack wel natuurlijk! Maar het toont aan hoe snel het kan veranderen. In Nederland wordt nog maar mondjesmaat voor de PlayStation VR ontwikkeld. Sony heeft natuurlijk eerder missers gehad. Er zijn nog steeds gamers die niks zien in virtual reality. Maar als dat ding over 10 dagen beschikbaar is voor de consument en het blijkt een groot succes te worden, dan ligt het anders. Maar, terug nu naar de VR voor de PC: OSVR is meer dan een “bril”, het is een compleet VR-platform, maar dan open voor zowel hardware ontwikkelaars (dus in principe ook voor HTC en Oculus) als software ontwikkelaars.

OSVR “devkit” 2 voor $399

Onze vrienden van Tweakers meldden het tijdig en zetten op 28 juni jongstleden al hun preview van de Hacker Developer Kit 2 op YouTube. Met meteen al de juiste vraag wat er in vredesnaam te hacken valt aan een Open Source product. Je zou zeggen: Naast de Vive en de Rift de derde high end HMD voor de PC voor een lage prijs, waar juist de gemiddelde Tweaker op zit te wachten. Ruim 3 maanden later is deze video nog geen 300 keer bekeken! Je ziet meteen hoe populair OSVR bij de Tweakers en hun geestverwanten is: het product wordt in praktijk ook hier gewoon genegeerd, na op zich enthousiaste reacties op de regelmatige berichtgeving erover.

5 miljoen dollar beschikbaar voor hard- en softwareontwikkelaars

Het klinkt wel leuk, “hacker” kit en samen met de sterke oriëntatie op gaming vanuit founder Razer, is het misschien ook meteen een van de grootste handicaps voor dit initiatief. Ondanks de steun van grote partijen zoals Intel en bekende ontwikkelaars van hardware zoals Leap Motion en Manus VR. En ja, hij is kwalitatief wat minder dan de HTC Vive of Oculus Rift (nog), maar in principe is het een betere investering: Alles is tenslotte modulair en kan later eventueel ge-upgrade worden. Je zou zeggen: voor ontwikkelaars en voor hogescholen met media-opleidingen de beste investering. Hoeveel “DK1” en “DK2” liggen er nu al niks te doen? De HDK 1 werd kon je als universiteit of hogeschool zelfs gratis aanvragen, maar geen enkele instelling in Nederland heeft dat gedaan. OSVR heeft bij de lancering van HDK2 een ontwikkelaarsfonds van 5 miljoen dollar opgetuigd, waar iedereen kan aanvragen. Hoeveel aanvragers uit Nederland zijn er? Alleen Manus VR?? Laat het ons hieronder weten, ook of je van het bestaan ervan afwist!

 

Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld

LAATSTE NIEUWS

UITSPRAAK OVER VR

"To begin with, Virtual Reality is a part of computer science and it represents a new approach to computer science. Instead of treating the computer as a box that's out there that is supposed to accomplish something, you put a human being in the center and say, "Let's look at the human being closely. Let's see how people perceive the world or how they act. Let's design a computer to fit very closely around them, like a glove, you might say. Let's match up the technology to exactly what people are good at.""
Jaron Lanier, 1992