Microsoft onthult het Windows 10 Holografisch Platform

Datum: 29 april 2015 Geschreven door: admin vr.nl In: 3D content, gear, VR Nieuws

Ontwikkelaarsconferentie Build 2015 van start

Om 17:30 uur Nederlandse tijd vandaag opende  CEO Satya Nadella van Microsoft het “developers community event” genaamd Build 2015CEO Microsoft tijdens de Build 2015 ontwikkelaarsconferentie met een keynote. Hierin werden de bouwstenen van Microsoft voor de toekomst besproken, zoals cloudcomputing. Voor het Windows(10)-platform werd door Nadella expliciet verwezen naar het ondersteunen van virtual en augmented reality apps en hologrammen. Toen de Hololens in januari werd onthuld, was dat in het kader van bekendmakingen over Windows 10. Alex Kipman zal morgen (donderdag 30 april, 21:30 Nederlandse zomertijd) tijdens deze conferentie een presentatie geven, met de titel “Ontwikkelen voor Hololens”. Het is met een half uurtje maar een klein onderdeel van dit driedaagse event, en de zojuist onthulde nieuwe naam voor de Internet Explorer in Windows 10, “Edge”, zal waarschijnlijk meer belangstelling krijgen in de media dan de Hololens. Maar de onverwachte presentatie van de Hololens een paar maanden geleden en de paar demonstraties voor de pers, hebben nog veel vragen opengelaten over dit AR-product. In de media is vaak sprake van “het mysterieuze AR-apparaat van Microsoft” en vergelijkbare aanduidingen.

Meteen al presentatie van holografisch ontwikkelplatform

[tweet]Microsoft houdt erg van verrassingen, als het over de HoloLens gaat![/tweet] Helemaal onverwacht werd tijdens een presentatie over Windows 10 opeens Alex Kipman het podium opgeroepen en kwam er een uitgebreide presentatie over het nieuwe holografische ontwikkelplatform van Microsoft in Windows 10. De unieke eigenschappen van de HoloLens werden natuurlijk nog eens onderstreept, zoals “geen draden maar op batterijen, alle sensoren aan boord, klein en comfortabel en je kunt er mee samenwerken in echte omgevingen. Na de al bhololens in de biologielesekende toepassingen zoals enorme virtuele beeldschermen kwam er eerst een robotje het podium op rijden, B15, die eerst heel grappig “holo world” zei en dankzij het holografische platform ook zijn omgeving kon scannen en de weg erin vinden. De term “Mixed Reality” heeft duidelijk de voorkeur van Microsoft op dit moment. De positieve ontvangst van de HoloLens door de ontwikkelgemeenschap van Microsoft na de presentatie in januari werd geprezen en er werden diverse toepassingsgebieden genoemd en gedemonstreerd, zoals architectuur, machine en utiliteitsbouw, archeologie en medische educatie. Voor dat laatste is Microsoft een “Holografische Academie” gestart. Mensen vragen wel eens aan ons waarvoor al die extra rekenkracht nodig is, zei Alex. Het antwoord is: om met behulp van hologrammen en 3D technologie de mens en de omgeving om hem heen beter te kunnen gaan begrijpen.B15 en Alex

Honderden HoloLens brillen op de conferentie!

Tot slot werd onder instemmend gebrom uit de zaal aangekondigd dat er honderden HoloLens brillen beschikbaar zullen zijn op de Build 2015 conferentie en de ontwikkelaars er dus vanaf nu echt mee aan de slag kunnen.

Wie de keynote over het ontwikkelplatform donderdag live wil meemaken, kan hem volgen op http://channel9.msdn.com. Wanneer je Alex Kipman’s optreden op dag 1 wilt bekijken, kun je de video-opname van dag 1 hier ook bekijken of zelfs downloaden en zie je hem op tijdstip 2:28 verschijnen.

Ook werd nog een hele rij bedrijven als partners voor “Windows 10 Holographics Platform ” gepresenteerd, waaronder Unity (, zo bekend van de Oculus Rift en Cardboard toepassingen):

Windows 10 holographics partners 04-2015

UPDATE: Op Tweakers.nl is een leuk verslag verschenen van de eerste ervaringen met de HoloLens door een aanwezige ontwikkelaar. Je kunt het hier lezen. Op het YouTube-kanaal van Microsoft HoloLens vind je al video’s van deze hands-on kennismaking van de ontwikkelaars met de HoloLens. Zie ook onderstaande video:

Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld

LAATSTE NIEUWS

UITSPRAAK OVER VR

"To begin with, Virtual Reality is a part of computer science and it represents a new approach to computer science. Instead of treating the computer as a box that's out there that is supposed to accomplish something, you put a human being in the center and say, "Let's look at the human being closely. Let's see how people perceive the world or how they act. Let's design a computer to fit very closely around them, like a glove, you might say. Let's match up the technology to exactly what people are good at.""
Jaron Lanier, 1992