Maak je eigen Cardboard 2.0

Datum: 5 september 2015 Geschreven door: admin vr.nl In: gear, VR in NL (en omstreken), VR Nieuws

Je kunt niet alleen je eigen Cardboard apps makkelijk zelf maken, zoals met het onlangs gepresenteerde cloud-platform voor VR-apps Smart2VR, maar nu ook de cardboards zelf in versie 2.0: Google heeft een uitgebreide kit voor de fabrikanten van Cardboards online gezet, die je hier kunt downloaden. Zelf noemt Google deze versie 2.0 de “I/O 2015 edition”. De kit bevat uitgebreide specificaties en instructies.

Een van de meest opvallende verschillen met de eerste versie die Google in 2014 presenteerde is de schakelaar. Deze bestaat niet meer uit een magneet aan de zijkant van de telefoon, maar uit een “hamertje” met geleidende stof (met nikkel+koper, volgens de specificaties) die tegen het touchscreen tikt. We hebben hier al over bericht naar aanleiding van de I/O conferentie in mei. Echt spectaculair zijn de specificaties van een officiële Cardboard 2.0 niet, zeker vergeleken met sommige andere smartphone-houders of actieve VR-headsets:

Toch zal de cardboard voor de meeste mensen de eerste kennismaking met virtual reality worden en Google doet er alles aan om de beleving, ondanks de lage prijs, optimaal te maken. De plek voor een QR-code waarmee je de cardboard applicatie instelt op de specificaties van de houder, ontbreekt dan ook niet. Nog maar enkele fabrikanten leveren deze QR-code mee, helaas. Of maken hem achteraf beschikbaar, zoals Freefly VR Labs onlangs heeft gedaan. Ik weet nu ook eindelijk, dankzij deze specificaties, wat de functie van het elastiekje is: Niet om de telefoon mee vast te maken aan het deksel, maar deze moet aan de onderkant zitten en zorgt ervoor dat de telefoon niet zo makkelijk kan schuiven. Zelfs van dit elastiekje worden de afmetingen tot op de 10e millimeter nauwkeurig vermeld: 76,2 x 6,35 x 1 mm! Er wordt ook uitgebreid ingegaan op het controleren van de kwaliteit van de lenzen, zoals de vervorming, waarvoor zelfs foto’s zijn opgenomen om te laten zien waar je op moet letten.

Voor veel mensen is het zelf in elkaar zetten van een cardboard al een uitdagende klus. Het is dus zeker niet voor iedereen weggelegd om zelf cardboards te gaan produceren. Nog maar heel weinig webshops bieden al versie 2 aan, trouwens. Dat wordt hopelijk beter, nu deze zeer uitgebreide fabrikanten-kit beschikbaar is. En dan is het uiteindelijk alleen nog maar een kwestie van eerst een paar leuke VR-apps downloaden en je cardboard [tweet]1,2,3 in elkaar vouwen en dan hoppa! van VR genieten…[/tweet]

Cardboard 2 assembly

 

Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld

LAATSTE NIEUWS

UITSPRAAK OVER VR

"To begin with, Virtual Reality is a part of computer science and it represents a new approach to computer science. Instead of treating the computer as a box that's out there that is supposed to accomplish something, you put a human being in the center and say, "Let's look at the human being closely. Let's see how people perceive the world or how they act. Let's design a computer to fit very closely around them, like a glove, you might say. Let's match up the technology to exactly what people are good at.""
Jaron Lanier, 1992