Langdurige pijnbestrijding met VR aangetoond

Datum: 3 december 2019 Geschreven door: admin vr.nl In: Digital Health, trendwatching, VR Nieuws, VR onderzoek

Dat virtual reality gebruikt kan worden voor pijnbestrijding is al heel lang bekend. We hebben er in 2017 al een keer over geblogd op VR.NL. Vraag Tom Furness naar zijn geflopte VR-bril avontuur in de jaren 80 van de vorige eeuw en hij zal in geuren en kleuren vertellen dat niemand dat ding wilde kopen, behalve de particuliere tandartspraktijken. Want nu vroegen de kinderen wanneer ze weer naar de tandarts mochten, in plaats van dat ze bang waren voor de pijn! In het Cedars-Sinai ziekenhuis in Amerika, één van de eerste ziekenhuizen ter wereld die na de 2e VR-hype van 2015/16 grootschalig met “consumenten VR” aan de slag ging, is nu met een studie aangetoond dat VR ook op langere duur helpt bij het verminderen van pijngevoel.

Voldoende statistisch bewijs met 120 patiënten

Dezelfde Tom Furness III, “grandgather of VR”, was dus niet toevallig mede-auteur van een artikel uit 2004 met veelbelovende resultaten over (tand)pijnbestrijding met virtual reality. Maar dit betrof een zeer beperkt aantal proefpersonen. Volgens de onderzoekers in Cedars-Sinai is het de eerste keer dat er ook een wetenschappelijk bewijs is gevonden, gebaseerd op voldoende grote aantallen en een verantwoorde opzet met een controlegroep die aan alle eisen voldoet. Hoewel er 591 patienten in aanmerking leken te komen, deden er uiteindelijk 140 mee, die willekeurig over de VR-behandelingsgroep en de controlegroep werden verdeeld. Uiteindelijk konden er respectievelijk 59 en 61 individuen per groep in de analyse worden betrokken. De opzet was verder vrij simpel, maar doeltreffend: de controlegroep werd na eenmalige instructie gevraagd om drie keer per dag 10 minuten lang naar het “relax & welness-kanaal” op televisie te kijken, waar ontspannende inhoud vertoond werd, zoals meditatie, wellness onderwerpen en gedichten werden voorgelezen. De VR-behandelgroep kreeg eenmalig instructie over het gebruik van een Samsung GearVR headset met een Galaxy S7 smartphone en moest daarna ook dagelijks drie keer 10 minuten een VR-aanbod bekijken. Dit betrof VR-en 360 graden video toepassingen met namen als “Guided Relaxation”, “Feeding Frenzy” en “Crossing Worlds”.

Effect van VR het grootst na 48 tot 72 uur

Ik moest ook even studeren op bovenstaande grafiek uit het onderzoek, maar het gaat hierbij om de positie en onderlinge afstand van de rode en blauwe stippen in iedere 12-uurs periode vóór en na de behandeling. Rood is de gemiddelde pijn-score in de met VR behandelde groep, blauw het resultaat in de controlegroep. Zo is duidelijk te zien dat na de behandeling de rode stippen altijd onder de blauwe liggen (en 1x gelijk), wat vóór de behandeling zeker niet het geval is. Een ondersteunende uitkomst is dat de patiënten in de VR-behandelgroep een stuk meer tevreden waren over de VR-behandeling dan in de controlegroep. Wel maken de auteurs melding dat, hoewel significant, het aangetoonde verschil in pijngevoel maar erg klein is. Je kunt de samenvatting van het onderzoek en de resultaten hier lezen.

Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld

LAATSTE NIEUWS

UITSPRAAK OVER VR

"To begin with, Virtual Reality is a part of computer science and it represents a new approach to computer science. Instead of treating the computer as a box that's out there that is supposed to accomplish something, you put a human being in the center and say, "Let's look at the human being closely. Let's see how people perceive the world or how they act. Let's design a computer to fit very closely around them, like a glove, you might say. Let's match up the technology to exactly what people are good at.""
Jaron Lanier, 1992