Immersis: je eigen Imax theater thuis

Datum: 3 februari 2015 Geschreven door: admin vr.nl In: gear, VR Nieuws

VR alleen of met meerderen tegelijk ervaren?

De Oculus Rift zoals nu getoond in Developer Kit 2 is gedoemd om te mislukken als “de doorbraak voor Virtual ReImmersive ten opzichte van AR en VR displaysality” bij het grote publiek. Tenminste, in de vorm van het massaal gebruik in meerdere lagen van de maatschappij, zoals een tijd geleden de MP3-speler en later de smartphone. Zover staat het wel vast, volgens de experts. Niet alleen omdat je behoorlijk voor gek loopt met zo’n geval op je hoofd, daar kan men snel aan wennen: Ik weet nog goed dat iets meer dan 10 jaar geleden mensen van vakantie terugkwamen uit Scandinavië met verhalen als: ” je gelooft het niet, mensen lopen gewoon op straat te telefoneren en soms zelfs in de winkel!”

Alle in korte tijd massaal omarmde nieuwe technologie heeft minstens 2 duidelijke pluspunten ten opzichte van de bestaande, wil het echt snel doorbreken in het dagelijkse leven. En de Rift heeft eigenlijk niets revolutionairs, alleen alles een beetje beter dan vroeger. Hoe lang het duurt voordat de consumenten-versie wordt uitgebracht en wat daar nog verder aan verbeterd is ten opzichte van de DK2 is afwachten. Intussen komt er een stroom nieuwe AR-brillen, 360-graden cinema en andere nieuwigheden op gang die in het VR-ecosysteem passen en een daarvan is Immersis. De benodigde $100.000 voor verdere ontwikkeling naar productie was in een paar dagen bereikt op Kickstarter. De zelfbedachte positionering van het apparaat in het VR-AR landschap  van Oculus Rift tot Google Glass is leuk om te zien en illustratief.Waar AR en VR elkaar overlappen ontstaan mogelijkheden voor het groepsgebeuren en Immersis zit precies in het midden. Ook leggen de verzinners van Immersis duidelijk nadruk op de acceptatiegraad van nieuwe technologie en op de verschillen met het onderzoeksproject “Illumniroom” van Microsoft uit 2012. Een niet meer door Microsoft uitgeoefend patent voor dit project lijkt aan de wieg van Immersis te hebben gestaan.

Vooral bestaande technologie

Het idee achter Immersis is verder vrij simpel en van echt nieuwe revolutionaire of cutting-edge technologie is ook geen sprake: ontwikkel een projector met hoge resolutie (betaalbaar nu de 4K video technologie al in massa geproduceerd wordt) met een beeldhoek van 180 graden. En ontwikkel software waarmee bestaande en nieuwe PC-spellen “immersive” worden door de hele ruimte te gebruiken waar de projector is opgesteld. De belangrijkste kenmerken op een rijtje:

  • Native resolution 1920 x 1080
  • Horizontal field of view: 180°
  • Vertical field of view : maximum 120°
  • Brightness 3000 Lumens
  • LED light source 50000 hours
  • 100.000:1 contrast
  • Weight : 400oz
  • Color : Black
  • Platforms : PC
  • Video connection : HDMI / DVI

Om thuis niet een half-ronde wand of zelfs koepel te hoeven bouwen, zorg je dat het beeld gecorrigeerd kan worden zodat je in bestaande ruimtes het effect van een Imax theater creëert. Dat laatste is eigenlijk het enige echte “nieuwe” aan dit apparaat. De focus ligt op gaming, waarbij je nog steeds een LCD-scherm gebruikt waar de werkelijke (inter)actie plaatsvindt en de rest van de ruimte achter de projector verandert in een bijbehorende en bewegende wereld. Anders dan met een headset op je hoofd, deel je deze virtuele wereld met alle aanwezigen. Natuurlijk kun je met de Immersis ook prima met meerderen tegelijk naar 180-graden panorama foto’s en video’s kijken die de halve ruimte of meer bedekken. Het is interessant dat de ontwikkelaars van Immersive bewust ervoor hebben gekozen om eerst met een 180 graden projector uit te komen.

[tweet]De VR doorbraak voor thuis?[/tweet]

Ik ben benieuwd hoever dit project financieel komt op Kickstarter, met nog twee weken te gaan. De Immersis ondersteunt bij het huidige gehaalde doel van $100.000 alleen nog maar de Unity 3D Engine. Bij 200.000 en 250.000 dollar zullen respectievelijk ook de Unreal Engine en de Cry Engine ondersteund worden. Het hoogste plafond ligt op 1,5 miljoen dollar, waarmee de 180-graden projector ook met Apple PC’s zal werken. Pre-orderen scheelt je een hoop geld, als je de makers moet geloven: je betaalt nu “slechts” $1200 voor een projector-kit en als hij uitkomt wordt de consumentenprijs $2500. Schiet wel op, er zijn er nog maar een paar als dit wordt geschreven en de volgende “pledge batch” op Kickstarter is weer $100 duurder! Het eerste prototype van de Immersis stamt van december 2013 en de eerste definitieve massaproductie exemplaren worden voor oktober 2015 voorspeld.

Er is wel een grote kans dat, wanneer dit aanslaat, er een jaar later vergelijkbare apparaten voor de helft van het geld op de markt zijn, gezien de gebruikte hard- en software technologieën. Maar voor hetzelfde geld doen ze het zoals de succesvolle startup behoort het goed en blijven ze voorop lopen en is dit over 3 jaar de standaard manier van gamen, ook op de Xbox en de Playstation!

Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld

LAATSTE NIEUWS

UITSPRAAK OVER VR

"To begin with, Virtual Reality is a part of computer science and it represents a new approach to computer science. Instead of treating the computer as a box that's out there that is supposed to accomplish something, you put a human being in the center and say, "Let's look at the human being closely. Let's see how people perceive the world or how they act. Let's design a computer to fit very closely around them, like a glove, you might say. Let's match up the technology to exactly what people are good at.""
Jaron Lanier, 1992