Google Cardboard VR animation

goedkope 3D headsets voor je smartphone

Datum: 4 januari 2015 Geschreven door: admin vr.nl In: gear, VR in NL (en omstreken)

Genoeg keus, maar welke 3D headset nu dan?

Zeiss VR One en Sony “Morpheus” voor de PS4 komen ergens in 2015 op de markt,  als vast wel goedkopere alternatieven voor de Oculus Rift. De Canadese startup TPG heeft zijn naam gewijzigd naar VRvana en verwachtte oorspronkelijk op Kickstarter de eerste exemplaren van de Totem headset in april uit te kunnen leveren.  De Gear VR van Samsung komt naar verwachting dus al deze maand (januari 2015) beschikbaar. En de lijst met (aangekondigde) alternatieven voor de Oculus Rift groeit snel. Maar in de tussentijd, als je geen Oculus kunt of wilt betalen en al een redelijke smartphone, phablet of kleine tablet bezit, kun je alvast 3D films bekijken of zelfs geavanceerdere 3D toepassingen gebruiken. Dit laatste is afhankelijk van de in de telefoon aanwezige en ondersteunde sensoren en chips….

“Google”  cardboards

Ook nu al zijn er voldoende goedkope headsets te koop, waarin je smartphone of zelfs tablet past als 3D-scherm. De kartonnen versies zijn zelfs al van 1 tot 10 euro op Ebay of op de Chinese webwinkels te vinden. Op DX een cardboard voor zo’n 3 euro! Je kunt dan natuurlijk niet erg veel comfort of kwaliteit van de lenzen verwachten.  Omdat de meeste cardboards geen hoofdband hebben, moet je hem met één of twee handen vasthouden voor je ogen en dat is voor langere tijd natuurlijk vermoeiend. Maar om even “rond te kijken” in de virtuele 3D wereld zijn de cardboards cardboard VR uitvoering van Smart2ITeen prima start en je kunt ze op veel plekken en in diverse varianten kopen. Je moet natuurlijk wel een behoorlijk goede smartphone hebben en let op dat hij ook goed past. In Amerika was de verkoop van de kartonnen 3D-brillen een van de grote kersthits en nu begint het in Nederland ook aardig te lopen. We noemen hier een paar opmerkelijke Nederlandse webshops:

  • VRmaster.co, een nieuwe startup in Eindhoven van ir. Detlef La Grand, biedt naast leuk bedrukte kartonnen exemplaren ook een model vaVRmaster bamboen hout en zelfs eentje in bamboe aan. Geen van de modellen heeft een hoofdband en de prijzen variëren van €19,95 (wit karton) tot €44,95 (ja, die van bamboe!). Net zoals Smart2IT kunnen bedrijven 3D-brillen met eigen bedrukking bestellen. Bekijk de webshop van VRmaster en beslis zelf of je daar koopt als particulier. De website is, net zoals de hele startup,  duidelijk nog in ontwikkeling en ook een keurmerk ontbreekt. VRmaster wordt gepresenteerd als een “platform”, en er zit zo te zien een app aan te komen voor de 3D brillen. Deze player moet automatisch gaan afspelen zodra de telefoon in de VRmaster-bril geplaatst wordt door het gebruik van een NFC-tag in de bril. Natuurlijk moet je telefoon wel NFC ondersteunen voor deze gadget.

Plastic 3D houders voor smartphones

ColorCross 3D

update: ColorCross nu bij DX-EU verkrijgbaar, krijgt “Silver Award” op GameTech7

In dezelfde prijsklasse als waarvoor de “cardboard VR” meestal wordt verkocht, heb je ook al een heel wat degelijke, nog comfortabelere en vaak ColorCross 3D headsetook optisch betere “VR bril”, zoals de ColorCross. Bij vr-store.nl vragen ze er  €39,95 voor en heb je hem de volgende dag al in huis. Vanaf 2 stuks (€50) is de verzending gratis. UPDATE: de ColorCross is onlangs beoordeeld op GameTech7 en met een “Silver Award” bekroond. Hier staat ook dat VR-Store de enige officiële importeur voor België en Nederland is voor dit product. Op DealXtreme blijft hij onder de €20 inclusief gratis verzending vanuit China naar Nederland en hoef je er dus ook geen BTW en invoerrechten over te betalen. Als je er meer koopt, laat ze dan dus PER STUK ALS APARTE BESTELLINGEN verzenden, anders kost het je al gauw heel wat tijd en geld extra. Update: de ColorCross verkoopt zo goed op Deal eXtreme, dat hij nu ook met een verzentijd van 5 tot 7 werkdagen vanuit het Europese pakhuis is te bestellen. Ook op Amazon is de ColorCross al voor €18,99 te koop.

Ook Archos levert nu een VR headset voor smartphones voor €29,99Archos VR headset

Archos is een gerenommeerde  fabrikant van tablets, smartwatches en tegenwoordig ook smartphones. Het merk wordt in Nederland o.a. door de Mediamarkt, Wehkamp en CoolBlue verkocht. De headset is daar nu nog niet te vinden, alleen in de internationale webshop van Archos. De Archos 3D bril is geschikt voor telefoons van 4,7 tot 6 inch. Zodra er een goede review van de Archos VR-bril is, zullen we hierover berichten. Ze worden 23 januari in Nederland verwacht.

En nog veel meer, ook op Kickstarter!

feature list van de XGNatuurlijk blijft het hier niet bij. De crowdfunding projecten  voor 3D brillen schieten als paddenstoelen uit de grond. Een project op Kickstarter waar plastic 3D-brillen voor 9 dollar per stuk beloofd werden, heeft het niet gehaald. De “XG Virtual Reality Headset” van “I Am Cardboard”, eerder als succesvol met kartonnen brillen, heeft 4 weken voordat de campagne afloopt al bijna $70.000 opgehaald en het doel van $20.000 dus ruim gehaald. 1 bril met bluetooth schakelaar voor 89 dollar is nog te bestellen, of 2 voor $139. Daar krijg je dan ook wat voor: Klik op de afbeelding hiernaast om de belangrijkste eigenschappen van deze vr-bril te bekijken. 2015 wordt echt het jaar van de VR 3D bril!

Ook voor Apple!

Apple liefhebbers kunnen trouwens met een complete iPad mini voor hun ogen gaan rondlopen voor een paar tientjes, om in 3D te kunnen genieten. Dankzij AirVR.

AirVR headset voor iPad Mini

[tweet]Gebruik jij al een goedkope 3D headset?[/tweet] Of ken je een andere? Reageer dan op dit artikel en deel je ervaringen. Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Nog geen inlog? WELKOM als actieve deelnemer op VR.NL (we respecteren je privacy, maar willen geen spam of andere ongewenste reacties).

Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld

LAATSTE NIEUWS

UITSPRAAK OVER VR

"To begin with, Virtual Reality is a part of computer science and it represents a new approach to computer science. Instead of treating the computer as a box that's out there that is supposed to accomplish something, you put a human being in the center and say, "Let's look at the human being closely. Let's see how people perceive the world or how they act. Let's design a computer to fit very closely around them, like a glove, you might say. Let's match up the technology to exactly what people are good at.""
Jaron Lanier, 1992