Toen Facebook in 2014 Oculus kocht, was vrijwel iedereen verbaasd: wat moet de internet-gigant met een startup met een idee voor een geweldig product, dat vooral techies en gamers aanspreekt, maar nog jaren nodig heeft om echt in de consumentenmarkt door te breken? En nu, ruim vijf jaar later na de tweede VR-hype, lijken bedrijfsmatige toepassingen van VR en afgeleide technologie zoals AR de boventoon te voeren. Maar Facebook gaat gewoon door om virtual reality te ontwikkelen als de toekomst van social media en presenteerde 25 september een nieuw platform ervoor: Horizon, in 2020 in een beta-versie de eerste gebruikers verwelkomt. Het lijkt een soort Oasis te worden uit de SF-roman Ready Player One, of als je dat niet kent: de Facebook versie van Second Life.
Om je aan te melden voor het nieuwe platform moet je om te beginnen wel een Oculus account hebben, en aanmaken ervan gaat uiteraard het simpelst met behulp van je Facebook account. Net zoals bij de pinautomaat of bij interactieve tv-abonnementen waar je films met een 4-cijferige pincode bestelt, moet je ook voor je Oculus account een pincode aanmaken om aankopen te doen op het platform. Lange en ingewikkelde wachtwoorden intypen om leuke impulsaankopen te doen, gaat niet werken, dat snapt iedereen. Zeker niet met een Oculus VR-bril voor je ogen en een VR-controller als computer interface voor de input, straks in die Horizon wereld. Vervolgens krijg je nog een stel vragen en de antwoorden gebruikt Oculus om te bepalen of en wanneer je straks in 2020 toegang krijgt tot de gesloten beta/test versie. Ook duidelijk is dat niet iedereen straks, zoals bij Facebook, zomaar meteen na aanmelden op het platform zijn gang kan gaan, maar je langzaam en begeleid wegwijs zal worden gemaakt in Horizon.
De bestaande social-VR omgeving van Facebook, Spaces uit 2017, gaat 25 oktober 2019 dicht. Ook Oculus Rooms uit 2016 zal uitgefaseerd worden. Horizon wordt heel anders en is bedoeld als virtuele omgeving om urenlang in te verblijven. Anders dan in het bovengenoemde Second Life van Linden Labs, zien we nog niet zo snel dat je ook een virtueel bedrijf kunt gaan opzetten in Horizon en er geld kan gaan verdienen. Alleen de avatars zien er nog wel zo uit als in Spaces, dus zonder onderlijf. Je kunt je eigen avatar zelf vormgeven en van alles gaan bouwen, andere mensen (avatars van hen, uiteraard) ontmoeten om mee te communiceren, samen gamen of dus werelden gaan bouwen en deze delen. Je hoeft daarvoor geen ontwikkelaar te zijn, maar voor de developers komt er wel een SDK en kunnen ook interactieve elementen uit game ontwikkelplatforms zoals Unity worden geïmporteerd.
Er wordt door Facebook veel nadruk gelegd op sociale veiligheid en inclusiviteit. Alles wijst erop dat Facebook met Horizon af wil van het schaamteloos onbehoorlijk, hinderlijk en a-sociale gedrag zoals op andere social media platforms en zicht bewust is dat in VR de gevolgen ook veel erger zullen zijn wanneer deelnemers zo worden bejegent. Zo lopen er “Locals” rond in de virtuele omgeving, die zowel advies en begeleiding bieden, maar ook als volwaardige politieagenten kunnen handhaven. Facebook gaf aan, desgevraagd, dat hier geen AI-robots aan het werk zullen zijn, maar (de avatars van) “echte” Facebook medewerkers. Ook kun je de afstand instellen, die de andere avatars ten opzichte van jouw virtuele representatie in Horizon moeten aanhouden. In 2016 hebben de ontwikkelaars van QuiVR, een boogschiet multiplayer, al snel een “personal bubble” ingebouwd, nadat de vrouwelijke avatar van een speelster ( Jordan Belamire) in het spel seksueel werd lastig gevallen en hier over blogde. Facebook wil van Horizon een veilige en vertrouwde (fanatasie) wereld maken en de Locals zullen deelnemers aanspreken op ongewenst gedrag. In Horizon kun je ook ieder moment jezelf even terugtrekken in een “private space”.
Jim Blascovich en Jeremy Bailenson publiceerden in 2011 hun boek “Infinite Reality” waarin ze beschreven wat ons te wachten staat in sociale virtual reality omgevingen. Niet vermoedende dat 3 jaar later VR een enorme sprong zou gaan maken en een internetgigant als Facebook hun beschrijvingen als de toekomst van social media ziet en nu al in 2020 de eerste gebruikers verwelkomt. Volgens Oculus / Facebook is Horizon nog maar het begin. “Van meeslepende games en films tot ervaringen die zijn ontworpen om te onderwijzen, anderen te helpen en empathie te stimuleren – de mogelijkheden van de technologie worden alleen beperkt door onze verbeelding.” De achtergrondafbeelding bij deze tekst laat misschien de volgende stap van het platform zien, waarbij de cartoon-achtige omgeving is geëvalueerd naar een realistisch gerenderde fantasiewereld. Niets is onmogelijk in VR!
Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld