Eyetracking en VR gear bij MSI

Datum: 12 januari 2016 Geschreven door: admin vr.nl In: gear, trendwatching, VR Nieuws

De meeste hardcore spelverslaafden kennen MSI als hét merk voor game-notebooks. Meer generieke PC-gebruikers, en dan vooral degenen die zelf hun PC upgraden of in elkaar zetten, weten dat het bedrijf Micro Star International ook grafische kaarten en moederborden produceert. En een enkeling kent de desktop-PC’s en all-in-ones, tegenwoordig meestal met touchscreen uitgerust. Maar, de gaming series notebooks zijn de paradepaardjes van dit merk en we zien ze vanwege hun grafische processing kracht dan ook regelmatig op vr-meetups om apps op de Oculus Rift of HTC Vive te demonstreren.

Eye-tracking

Deze 2 fabrikanten van HMD’s brengen hun eerste consumenten product eindelijk op de markt in de eerste helft van 2016, maar hoe zit het met die andere belofte voor een high-end vr-bril, de Fove? Meer dan[tweet] “2016 is going to be the year we can actually deliver FOVE to everyone”[/tweet] krijgen de Kickstarter deelnemers niet te horen. Alleen degenen die $15 voor een speldje hebben betaald, hebben hun trofee intussen thuisgestuurd gekregen. StarVR heeft in september 2015 al samenwerking met Tobii aangekondigd voor de HMD die in ontwikkeling is, maar nog steeds geen releasedatum van deze vr-bril met 2x quad-HD scherm en een beeldhoek van 210 graden. Een vr-headset met eyetracking gaat dus nog even duren, maar de gamers kunnen nu al snel met een legacy beeldscherm eyetracking ervaren dankzij MSI. Dit bedrijf brengt binnenkort model “GT72S Tobii” uit, zie de afbeelding bovenaan dit bericht, waar je onder het beeldscherm de sensorbalk van Tobii goed kunt waarnemen. Tobii leverde zelf tot voor kort vooral professionele augmented reality en eyetracking producten, zoals de Tobii Pro 2 Glasses, met analyse software.Tobii Pro Glasses 2 Er zijn ook al notebooks met versie 1 van Intel Sense om positie van je hoofd in 3D te bepalen. Maar deze sensor van Tobii volgt dus zowel de beweging van je hoofd als de kijkrichting van de ogen. We hadden eerlijk gezegd gedacht dat eye-tracking samen zou gaan vallen met het gebruik van head mounted diplays, maar nu komt het dus al binnen een maand in een notebook voor consumenten beschikbaar. Tobii levert wel al integratie services om hun eye-tracking in te bouwen in de Ocukus Rift, maar tot nu toe wordt alleen de DK2 genoemd, zie hier. Lees vooral nog een keer het artikel van augustus 2015 om eventueel de kennis over eyetracking en foveated rendering voor virtual reality displays op te frissen. Hieronder alvast wat andere mogelijkheden die het volgen van je ogen oplevert bij de Human Computer Interface:

VR vraagt 7x de performance

We hadden eigenlijk al een jaar geleden veel tam-tam verwacht van MSI over virtual reality. Maar pas laat nadat Oculus bekend maakte dat een NVidia GTX-970 voldoende zal zijn om alle toepassingen op de Rift te gebruiken, drong het door bij deze fabrikant, die zichzelf met “#1 in gaming” aanprijst, dat de toenemende belangstelling voor virtual reality juist voor hun hardware een boel extra verkoop zal gaan opleveren. Pas toen Nvidia in november zijn samenwerking met Epic Games voor Unreal Engine 4 bekend maakte, besefte MSI ook dat VR uiteindelijk de toekomst van gamen is. En dat hun gespecialiseerde hardware voor top-gaming wel eens goed van pas kan komen bij deze lange mars, werd wel duidelijk toen Nvidia schreef: “immersive VR experiences require 7x the performance of a typical 1080p PC gaming experience. So building an installed base of capable PCs is a key first step to making VR a reality”

Tijdens CES2016 een paar dagen geleden werd dan ook een ultra-portable 14 inch vr-ready (= voldoet aan de eisen voor een Oculus Rift CV1) notebook gepresenteerd, de GS40 Phantom, welke per direct beschikbaar is. Je gaat straks alles in de vr-bril echt beleven, het platte scherm is er alleen nog maar om op te starten en mee  te laten kijken! Alle overige “VR ready” hardware van MSI kun je hier bekijken.  Op de foto rechts boven zie je de HTC Vive HMD met de Valve controllers aangesloten en zo te zien werd er op de beurs goed gebruik gemaakt van deze mogelijkheid om deze premium HMD uit te proberen.

VR, het computerplatform van de toekomst

Voor MSI wordt virtual reality belangrijk. Zou het nu al moeten zijn. Het biedt deze gespecialiseerde fabrikant een unieke mogelijkheid om zijn game-only focus te verbreden en net zoals HP serieus de zakelijke en wetenschappelijke markt te betreden. Aan het besef dat uiteindelijk die muis, toetsenbord en het traditionele beeldscherm niet meer nodig is om interactie met een computer te hebben (- zie ook dit artikel ), draagt deze fabrikant nu met de samenwerking met Tobii flink bij. En zonder dat ze hun traditionele productlijn er meteen voor overhoop te gooien. MSI USA heeft wel 360-graden bewakingscamera’s, daar kan nog iets moois uit gaan groeien!

Tobii op zijn beurt zoekt niches voor zijn oogvolg-technologie, maar komt behalve nu met MSI voor gamen niet veel verder dan inloggen op Windows 10 met je ogen/gezicht. Wow, net iets geavanceerder dan de vingerafdruk sensor op mijn notebook van 10 jaar geleden, maar niet echt revolutionair. Laten we hopen dat zowel MSI als Tobii wat meer gericht open source gaan ondersteunen met hun hardware.

Wat zou het mooi zijn om die Tobii eyetracking als module voor de OSVR headset te kunnen aanschaffen! En straks al die Oculus Rifts gewoon aan een 14 inch ultra klein netbookje aangesloten; niks dikke vette game tower PC’s meer meeslepen naar je vr-hacketon!MSI VRReady

Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld

LAATSTE NIEUWS

UITSPRAAK OVER VR

"To begin with, Virtual Reality is a part of computer science and it represents a new approach to computer science. Instead of treating the computer as a box that's out there that is supposed to accomplish something, you put a human being in the center and say, "Let's look at the human being closely. Let's see how people perceive the world or how they act. Let's design a computer to fit very closely around them, like a glove, you might say. Let's match up the technology to exactly what people are good at.""
Jaron Lanier, 1992