Eindhoven: veel VR tijdens DDW 2016

Datum: 18 oktober 2016 Geschreven door: admin vr.nl In: VR in NL (en omstreken), VR Meet-ups, VR Nieuws

hyperspaces-collective

Updates:

Donderdag 22/9 zijn we afgereisd naar de lichtstad, die zich opmaakt voor één van de grotere jaarlijkse evenementen (met meer dan 200 duizend bezoekers ieder jaar): de Dutch Design Week 2016. Vorig jaar werd in een artikel op deze website al uitgebreid stilgestaan over de hoeveelheid en kwaliteit van virtual reality experiences tijdens DDW 2015. Vooral de door het Hyperspeces Collective georganiseerde VR-tentoonstelling in het voormalige “lichtgebouw” LAC van Philips was indrukwekkend. Nu een update vanuit deze zo belangrijke VR-regio voor Nederland.

Enversed opent grootste VR-experience center van Europa

Zat Tim van der Grinten vorig jaar nog ijverig te programmerenenverseed-logo-black in het Lichtgebouw met zijn collega  Moodbuilders en liet Jurgen van der Vlist namens Perceptive Minds er de Japanse Tempel zien, nu zijn ze 2 van de co-founders van Enversed. Samen met 4 andere co-founders is dit bedrijf in februari 2016 opgericht en kon zich net op tijd op Digital Revolution begin maart presenteren. Sinds die tijd is het bedrijf uitgegroeid tot zo’n 20 man/vrouw en rekent bedrijven als Philips en Nedschroef tot haar klanten. Enversed is druk bezig om de zevende verdieping van het Veemgebouw op Strijp-S, meer dan 3000 vierkante meter(!), in te richten als Virtual Reality center: het Enversed Center. De VR-beleveninssen richten zich vooral op multiplayer en sociale interactie in virtual reality. Naast diverse demo’s komt er ook de “Dream Engine”, de eerste virtual reality escape room van Enversed. Zie ook de speciale DDW-website van Enversed en de peak preview:

De Effenaar wordt VR-hub

effenaar1De rest van het Hyperspaces Collective gaat haar VR-experiences tijdens DDW in poptempel Effenaar laten zien dit jaar. Terwijl er al een Virtual Reality voor de industrie -met vooral de HoloLens- workshop bezig was, georganiseerd door Mikrocentrum en de BOM (Brabantse Onwikkelingsmaatschappij), vertelde directeur Jos Feijen van de Effenaar waarom dit cultureel centrum voortaan als thuisbasis voor regionale VR-community zal fungeren. Ook Ruud van Iwaarden van Brainport Development benadrukte de rol die VR wordt toebedacht in de regio nog eens. De VR040-meetup bleek bovendiencoolermaster PC-onderdelen fabrikant CoolerMaster als sponsor te hebben gevonden. Marketing Manager Joost Gommans legde uit dat het bedrijf vooral ook wil leren van de gebruikersen ontwikkelaars, hoe hun producten het best aan de VR-revolutie aangepast kunnen worden. Tijdens DDW van 22 t/m 3o oktober wordt onder het thema “Beyond” een wisselende tentoonstelling aan VR-experiences in de Effenaar getoond. Na de kennismaking met VR als nieuw verschijnsel, wordt nu de nadruk gelegd op toepassingen van deze technologie. Hyperspaces Collective start de dagelijks wisselende VR-tentoonstelling op 22 oktober met een HoloLens Makathon, georganiseerd in samenwerking met Stichting Virtual Reality Nederland.

hyperspaces-collective-2016-holomake

Nog meer VR tijdens DDW: Manifestations en VPRO

Zal de toekomst ons ontwerpen? Dat is het centrale thema van Manifestations in het Microlab, waar de laatste tech-art te bewonderen is onder de noemer “Will the Future Design Us? “. Zo laat de concept-filmserie Hyper Reality van Keiichi Matsuda een toekomstbeeld zien van een (in onze ogen van nu in ieder geval) extreme vorm van augmented reality, waarin de fysieke wereld een ondergeschikte rol lijkt te gaan spelen ten opzichte van de virtuele “verrijking”. Een virtuele sprookjeswoestijn, maar ook gestoorde robots en Furbies met verlatingsangst, ga het beleven. Manifestations wil met interactieve kunst het publiek 10 jaar vooruit meenemen om samen die toekomst te maken, voordat de toekomst ons maakt.

Na de “VR-peepshow” in 2015 vraagt het VPRO Medialab zich dit jaar op DDW af of we toe zijn aan de HoloLens. VPRO Medialab doet onderzoek naar nieuwe platforms en formats om verhalen te vertellen. Op de DDW presenteert VPRO Medialab samen met kunstenaar Sander Veenhof en DDW ambassadeur Maarten Baas het verhaal van The Tree Trunk Chair. Negen dagen lang kunnen bezoekers in locatie VDMA, nog geen 200 meter van de Effenaar,  een vervreemdende en tegelijk magische mixed reality ervaring ondergaan via de HoloLens. Reserveer nu je plek, het is gratis maar zeker snel vol! Voor toegang tot het VDMA-gebouw is een DDW-ticket vereist.

 

 

Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld

LAATSTE NIEUWS

UITSPRAAK OVER VR

"To begin with, Virtual Reality is a part of computer science and it represents a new approach to computer science. Instead of treating the computer as a box that's out there that is supposed to accomplish something, you put a human being in the center and say, "Let's look at the human being closely. Let's see how people perceive the world or how they act. Let's design a computer to fit very closely around them, like a glove, you might say. Let's match up the technology to exactly what people are good at.""
Jaron Lanier, 1992