Dlodlo vr-HMD

Chinese Android headset zet Oculus verder op achterstand

Datum: 21 mei 2015 Geschreven door: admin vr.nl In: gear, VR Nieuws

Wat een looks en specs!

Heel veel is er nog niet bekend en de introductie heeft buiten het Verre Oosten nauwelijks bekendheid gekregen, maar binnenkort is er een nieuwe VR-HMD leverbaar die al aardig in de buurt komt van het ideaalbeeld zoals dat onder andere door Facebook zelf voor de VR-producten van haar dochter Oculus wordt geschetst: mobiel te gebruiken zonder kabels, licht, makkelijk lang en overal te dragen met het uiterlijk van een gewone bril. En natuurlijk de beschikking over een scherm met een veel hogere resolutie dan tot nu toe gebruikelijk. [tweet]De Chinese Dlodlo lijkt het allemaal te hebben. [/tweet]Kijk eerst eens naar het uiterlijk: een beetje dikke Dlodlo HMDzonnebril, maar geen geblindeerde duikbril zoals de meeste high-end HMD’s tot nu toe. En dan de technische specificaties:

  • 2K+ (2048 x 1536) resolutie
  • 110 graden zichthoek
  • 120 Hz verversingssnelheid
  • lensafstand/focus instelbaar
  • ingebouwde sensoren
  • ingebouwde tracking met latency <10 milliseconden
  • USB 2.0 + OTG, microfoon, stereo audio (headphone) out
  • Bluetooth 4.0
  • gewicht slechts 120 gram!

Om deze specificaties te vergelijken met de Oculus Rift DK2, kun je deze tabel bekijken. Volgens de fabrikant heb je door de combinatie van hoge resolutie en hoge verversingssnelheid van het beeld in combinatie met ultrasnelle tracking geen last van het screendooreffect, duizeligheid of misselijkheid meer. De beweringen lijken een beetje overmoedig, er zit tenslotte geen eye-tracking in, zoals bij de Fove.

Geen PC nodig: Android 4.4 + open API

De Dlodlo heeft zelf een krachtige CPU en GPU ingebouwd en versie 1 draait onder Android 4.4. Geen dikke PC nodig en John Carmack heeft bij zijn komst naar Oculus als CTO eigenlijk meteen al een bom gelegd onder de hoge verwachtingen van de Oculus Rift als de ultieme consumer VR headset. Al snel na de overname door Facebook bleken er op vele fronten al superieure oplossingen in de maak, zoals Project Morpheus van Sony en de HoloLens van Microsoft. Carmack heeft zelf zitten hacken en kon aantonen dat je zonder de ballast van een complete PC met smartphone technologie betere resultate bereikt dan op een PC. Oculus zelf lijkt de mobiele Gear VR versie van Samsung meer en meer als concept te gaan omarmen en het zou me niets verbazen wanneer de uiteindelijke versie van de Rift op zijn minst ook draadloos kan werken. En de komst van deze concurrent met eigenlijk alles al dat Oculus zelf wil, versterkt dit vermoeden. Daarnaast ook nog eens het voordeel dat je heel veel voor Android geschikte bluetooth en USB accesoires kunt gebruiken en er een open API voor de ontwikkelaars beschikbaar is.

Update 25 mei:

de Dlodlo is inderdaad gedemonstreerd op een beurs in Azíë, de CES 2015 in Shanghai, zoals aangekondigd. Zie de video van Ruptley hieronder. Als je wilt weten wat er over wordt gezegd, moet je Chinees verstaan.

 

Vanaf 27 mei wereldwijd beschikbaar (?)

Er is misschien nog een klein lichtpuntje voor de concurrentie van Dlodlo en dat is de prijs. Deze kleine krachtpatser is vanaf 27 mei beschikbaar op o.a. Amazon en Ebay en kost dan US$ 699. Voor de echte VR-liefhebber met goedgevulde portomonnee zal het geen probleem zijn, voor doorbraak naar het grote publiek is deze VR-bril natuurlijk nog wel te duur!

Dlodlo op de bank

 

Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld

LAATSTE NIEUWS

UITSPRAAK OVER VR

"To begin with, Virtual Reality is a part of computer science and it represents a new approach to computer science. Instead of treating the computer as a box that's out there that is supposed to accomplish something, you put a human being in the center and say, "Let's look at the human being closely. Let's see how people perceive the world or how they act. Let's design a computer to fit very closely around them, like a glove, you might say. Let's match up the technology to exactly what people are good at.""
Jaron Lanier, 1992