Op 22 maart 2015 verbaast zangeres Björk de wereld met een “Virtual Reality Experience” voor haar nieuwe album “Vulnicura”. De eerste 50 kopers van (de speciale, luxe versie van) het album in New York en later ook in Londen krijgen een polsband waarmee ze gegarandeerd later op de dag naar de 360-graden video van het nummer “Stonemilker” kunnen luisteren met binauraal geluid en rondkijken in 360 graden met een VR-bril. Deze bril is de “Freefly VR” en ook dit is een aparte verschijning. En sinds hij daarna in april 2015 op de markt kwam is deze “Virtual Reality Smartphone Headset” dat gebleven.
Toen men in Engeland aan het project begon, was het een van de eerste VR-headsets voor smartphones en was de Gear VR nog onaangekondigd. Het was zelfs bij velen de vraag of smartphones wel binnen afzienbare tijd krachtig genoeg zouden zijn voor een beetje fatsoenlijke VR-beleving. Niet veel mensen weten dat dit product deels Hollandse roots heeft: Luke Vos, die in Engeland samen met Mark Little een ontwerpbureau runt, werd gevraagd om een virtual reality bril voor smartphones te ontwerpen. Het bleek een leuke opdracht, hij werd steeds interessanter. Maar er was zoveel tijd in het ontwerp gaan zitten, dat de rekening niet meer met goed fatsoen ingediend kon worden. De oplossing die gevonden werd, was om samen met de opdrachtgever een bedrijf op te richten om de bril te gaan produceren en te verkopen. Zo werd Proteus VR Labs geboren, welke startup op 1 juni 2014 $250.000 “seed funding” kreeg. Maar, net zoals Jan Goedgeluk bij het op de markt brengen van de consumentenversie van de Virtuix Omni ervaart: met een goed ontwerp en funding alleen ben je er nog lang niet, dan begint de strijd pas goed bij de Chinese fabrikant om massa productie tot stand te brengen. Lees hier in het Engels het hele verhaal!
De Freefly VR ziet er niet alleen opvallend uit, het product is ook mooi afgewerkt en stevig en wat ook belangrijk is: comfortabel. Zonder telefoon weegt hij 292 gram en dat is wel 100 gram zwaarder dan een goedkope plastic bril zoals de Archos VR-Glasses, maar je kunt er best een kwartiertje mee “rondkijken”. De opvallend grote lenzen hebben bovendien een beeldhoek van maar liefst 120 graden! De houder is geschikt voor smartphones van 135 tot 165 mm breed en 90 mm hoog. Je telefoon moet dus niet al te klein zijn, minimaal zo’n 4,7 inch en maximaal 6,1. De lange lijst met passende telefoonmodellen bevat wel de meest populaire modellen van dit moment, zoals Samsung Galaxy S3 t/m S6, iPhone 6 en 6 Plus, Sony Z1 t/m Z3+ (pas op: de Z3 Compact en de iPhone 4-5 passen dus niet echt!), de OnePlus en ga zo maar door. Ook veel details zijn mooi en comfortabel afgewerkt: de zachte kunstleren rand vor je gezicht, de brede elastische banden waarmee hij op je hoofd wordt gehouden en een sjieke zwarte “hardcase” met schuimplastic om
hem in te vervoeren. Engelstalige handleiding en schoonmaakdoekje ontbreken ook niet. Sinds kort is er ook een Google cardboard QR-code voor de Freefly VR beschikbaar, waarmee je telefoon de juiste instellingen voor deze bril krijgt om VR optimaal mee te beleven. Op de website van Freefly VR Labs is hij niet zo makkelijk te vinden, dus tonen we hem hier ook voor alle bezitters.
Er zijn ook wat tekortkomingen te melden: de lenzen zijn niet in onderlinge afstand of afstand tot het scherm van de telefoon verstelbaar. Die onderlinge afstand is niet zo’n ramp over het algemeen, vanwege de grote diameter van de lenzen (42 mm), maar brildragers kunnen de brandpuntsafstand bij deze bril niet corrigeren. Ook is het jammer dat camera van de telefoon is afgedekt en dat maakt de Freefly VR dus ongeschikt voor augmented reality toepassingen. Ook een magneetschakelaar, mechanische schakelaar comform Cardboard 2 specificaties, NFC chip en QR-code voor automatische cardboard-instellingen ontbreken. De op de verpakking afgedrukte QR-code verwijst naar een app die niet meer doet dan een overzicht van VR-apps bieden, maar altijd handig voor de beginner, natuurlijk. Er is bij het ontwerp niet alleen erg veel aandacht geschonken aan het comfort maar ook aan het gebruikersgemak: je klemt de telefoon makkelijk vast en om hem later via het scherm te bedienen hoef je met een simpele beweging alleen 1 klemmetje los te maken en blijft de telefoon zelf netjes aan de klep vastzitten. In een recente vergelijking van “5 brillen voor Virtual Reality voor een prikkie” op Tweakers komt hij als 2e uit de bus.
In eerste instantie moest deze vr-bril niet alleen wat betreft degelijkheid en gebruiksgemak concurreren met modellen zoals de Homido en Durovis Dive, maar vanaf deze week zijn de prijzen behoorlijk gezakt en meer flexibel en je kunt hem nu met of zonder Bluetooth gamecontroller bestellen.
De controller is los voor €13 te krijgen. Behalve op de website van Freefly VR is de bril onder andere ook op Amazon.de te koop en bijvoorbeeld bij CoolBlue, maar let dus wel even op de juiste prijs!
Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld