De VR Arcade in Amsterdam is echt top-amusement

Datum: 17 juni 2017 Geschreven door: Fred In: 3D content, trendwatching, VR in NL (en omstreken)

Net als in de jaren 90 van de vorige eeuw, zijn het vooral de vr-attracties buitenshuis die je een state-of-the art virtual reality ervaring kunnen bieden, als je geen toegang tot bedrijfsmatige of wetenschappelijke onderzoeksfaciliteiten met vr-technologie hebt. Ik zie wel steeds meer liefhebbers thuis een stukje huiskamer vrijmaken om de HTC Vive en dan vooral het Lighthouse tracking systeem permanent ter beschikking te hebben voor “even lekker VR beleven”, maar in absolute aantallen zijn dat er natuurlijk nog maar weinig. En financieel is het ook niet voor iedereen weggelegd. De meeste VR-experiences in Nederland, zoals de VRroom in Utrecht en Amsterdam, EnjoyVR in Nijmegen en Enversed in Eindhoven bieden in principe echter niet meer op VR-gebied dan dat je zelf ook kunt neerzetten thuis, voor zo’n 1500 euro. Sommige bieden wel exclusieve software, maar de hardware en de vertoonde of daaraan vergelijkbare VR-toepassingen zijn vrij simpel zelf aan te schaffen en aan de praat te krijgen.

Collaborative warehouse-scale free roaming VR

Ik was tenslotte al een hele tijd geleden uitgenodigd om als pers nog vóór de officiële opening van “De VR Arcade” in Amsterdam op 8 maart zelf de attractie te ondergaan van hun in eigen huis ontwikkelde VR-experience. Maar dat lukte niet op die datum. Zelf ben ik helemaal geen gamer en begreep dat je hier zombies moest gaan afknallen:

“Gewapend met een rugzak, een VR bril en een gun is het aan jou en je team om elkaar te redden van de Apocalyps. Wees tactisch, werk samen en versla de zombies. Voordat het te laat is!”

Maar toch wel interessant om te gaan bekijken als VR-liefhebber, want het zou gaan om multiplayer VR met vrij rondlopen in een grote ruimte, oftewel in vaktaal:  “collaborative / multiplayer warehouse-scale free roaming VR”, dus zeg maar: met een interactieve groep mensen zonder draden vrij rondlopen in een virtuele ruimte groter dan een huiskamer!  Imax-VR, Zero Latency, The Void, dat werk dus. Ik had net ook over Anvio VR in Moskou gelezen en die willen binnenkort ook een vestiging in London openen. Daar komen er meer: Ook Imax komt al naar London, en Spanje, maar niet in Nederland voorlopig. Zou Amsterdam dan toch de eerste in Europa zijn, zoals het hoort? Vorige week kwam ik in een keer midden op de dag p de ringweg van Amsterdam terecht en ben naar de Asterweg in Noord gereden, om er toch eens te gaan kijken.

Je zit er  middenin!

De Asterweg is van een wat verder van het centrum gelegen industrieterrein-achtige en troosteloos saaie omgeving aan het transformeren naar een hippe straat met co-working cafe’s, boetiekjes en kleinschalige kantoren, kwam ik achter.  Ik ben er een half uur voordat de VR Arcade officieel open gaat die middag en bekijk en beluister hoe gasten eerst wat simpele VR kunnen ervaren op de Oculus Rift en HTC Vice, waarvan een VR-roomattractie met raceauto-stoel is uitgevoerd. Ziet er keurig en leuk verzorgd uit allemaal, en bovendien nog steeds die vrolijke en vriendelijke toon bij de ontvangst. Ook staat er zowaar een arcade attractie uit de goede oude tijd: een heuse PacMan machine. Maar er liggen ook lasergame-achtige uitrustigen op rekken en er je ziet door een glazen wand een grote donkere kelder  met een soort verlichte muurtekening: daar vindt de free-roamig multiplayer VR-experience plaats met maximaal 5 personen tegelijk. Vier spelers tegelijk is optimaal in dit spel wat betreft de beleving, zo wordt er bij gezegd.

Dan komen er opeens  3 toeristen binnenwandelen. Of ze het spel kunnen spelen. Meteen wordt er gesuggereerd dat ik dan ook mee moet gaan doen. De toeristen krijgen eerst nog de standaard-VR apps te zien en dat ken ik natuurlijk allemaal vast al. Ik twijfel, maar ja, dan maar in de file straks en niet zeuren dat je geen gamer bent. Gewoon meedoen en zelf ervaren! We krijgen instructie, een backpack-PC en plastic geweer en dan dalen we af in de kelder. Ook daar nog wat laatste instructies en dan gaat het beginnen. Het grappige is dat je positioneel geluid en vooral  opdwepende ritmische muziek door de ingebouwde Rift headset hoort, maar ook elkaar kunt horen. Dat zijn over het algemeen waarschuwingen, want de zombies komen al snel in golven en van alle kanten op je af.

Heb je als groep een level overleefd, dan wordt je naar de volgende geteleporteerd en kun je eerst rustig rondkijken en zoeken waar de bel hangt. Schiet 1 van de deelnemers hier raak op, dan begint de volgende ronde. Na de eerste ronde te hebben overleefd, wil iedereen dat ze weer snel komen, die zombies, en dan knallen maar. Na een paar levels kun je andere wapens kiezen door je fysieke (plastic) geweer tegen de zo uit Call Of Duty overgenomen scene met virtuele wapens aan de muur de drukken. In de Oculus Rift zien de wapens er echt prachtig gedetailleerd uit bovendien. Net zoals de zombies en de gamelevels waar je inzit: het is allemaal erg mooi gemaakt. En maar heel af en toe zit je elkaar in de weg voor de externe positionele tracking en is er even een quirk, zoals een wapen dat de verkeerde richting uitwijst of iemand die even “walks like an Egyptian“. Maar dit is zo snel hersteld en het spel verloopt zo vloeiend en reactief dat het hooguit grappig en niet hinderlijk is.  De backpack-PC heb ik al helemaal niet gevoeld, maar dat zal ook met de spanning tijdens het spel te maken hebben.

Ik heb al heel wat gamers de zombie-levels van Call of Duty zien (en horen) spelen, liefst met 4 man in een kamer tegelijk en dan gaat het er flink aan toe wat betreft de emoties. In deze kelder in Amsterdam Noord gebeurt dat ook, maar de beleving is van een heel andere orde: je speelt niet zittend op de bank een spel  op een scherm, maar je bent 100%  zelf het in het spel dat overal om je heen is! Dit is domweg een echte VR-experience. Het enige dat nog echt mist is haptic feedback: nu wordt je aangevallen door een zombie zonder dat je het voelt of hij je raakt en dan is het snel te laat, zeker als hij van achter komt.

Tip, ook voor de bedrijfsborrel:

Iedere vrijdag van 16:00 tot 19:00 is er middag-borrel met vrije inloop. Voor 5 euro kun je de VR minigames spelen en krijg je bittergarnituur van het huis. Maarre….. kijk gastvrouw Nienke lief aan, verwijs naar deze review en hopelijk is de kelder vrij en dan duik je natuurlijk ook met je vrienden en collega’s snel erin om de week hard werken even helemaal kwijt te raken! Leuker en meer ontspannend dan hier, kan teambuilding niet worden. Onze vrienden van Tweakers vinden het ook geweldig en gaan nog wat dieper in op de gebruikte techniek in onderstaande videoblog:

Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld

LAATSTE NIEUWS

UITSPRAAK OVER VR

"To begin with, Virtual Reality is a part of computer science and it represents a new approach to computer science. Instead of treating the computer as a box that's out there that is supposed to accomplish something, you put a human being in the center and say, "Let's look at the human being closely. Let's see how people perceive the world or how they act. Let's design a computer to fit very closely around them, like a glove, you might say. Let's match up the technology to exactly what people are good at.""
Jaron Lanier, 1992