Google Cardboard VR animation

Cardboard VR maakt Virtual Reality toegankelijk

Datum: 6 november 2014 Geschreven door: admin vr.nl In: gear

Smart2IT logo

Bij Smart2IT maken wij enthousiast gebruik van de Cardboard VR headsets. Dit zijn de kartonnen brillen, waarin je smartphone functioneert als display. De combinatie maakt het mogelijk om een 3D virtuele werkelijkheid te beleven. Cardboard VR is een uitvinding van het Google Cultural Institute in Parijs. Twee Google ingenieurs ontwikkelden begin 2014 de kartonnen bril in hun “20% tijd”, dit is werktijd die Google medewerkers naar eigen vrijheid mogen besteden aan innovatie en creatieve ideeën. Het ontwerp van de kartonnen bril heeft Google gratis beschikbaar gesteld aan de wereld, zodat iedereen ze zelf kan maken. Zelfs het karton van een grote pizzadoos is geschikt!

 

 

b2ap3_thumbnail_CardboardLayout.jpg Foto links: Het kartonnen bouwpakket voor een cardboard bril.
Foto boven: Een cardboard met smartphone.
Maar is het wat?
Zijn de cardboards daadwerkelijk goed te gebruiken, of is het slechts een leuke, eenmalige gadget?

Die vraag kan het beste beantwoord worden door mensen die zo’n cardboard bril daadwerkelijk hebben ervaren. In de afgelopen maanden heb ik tientallen mensen geobserveerd die de bril voor het eerst op hebben gehad. Meestal laat ik ze “rondlopen” in 1 van de woningen die wij hebben gerealiseerd voor een opdrachtgever, de Timpaan Verandawoning VR (IOS, Android). Vrijwel iedereen is razend enthousiast en ervaart daadwerkelijk in de woning of in de virtuele tuin te zijn. Voor woningkopers is het een ideale wijze om een woning te ervaren voordat hij gebouwd is, en helpt bij het opteren voor uitbouw, dakkapellen, etc.

b2ap3_thumbnail_GastonCardboard.jpg  b2ap3_thumbnail_verandawoning.png

Foto’s: Het virtueel rondkijken in een nog te bouwen woning met de cardboard VR

b2ap3_thumbnail_OculusInDePraktijk.jpg Bij Smart2IT hebben we tevens de beschikking over de Oculus Rift, een VR headset, die op een aantal punten geavanceerder is dan een cardboard-VR (meer daarover in een volgende blog). De Oculus Rift heeft echter ook een nadeel. Hij werkt uitsluitend in combinatie met een PC, waarmee je met diverse kabels verbonden moet blijven. Dit beperkt je in je bewegingsvrijheid. Het aansluiten en opstarten van de Oculus Rift is tevens behoorlijk technisch; zonder handleiding lukt het de meeste mensen niet.Foto: De Oculus Rift DK2, met kabels verbonden aan een laptop.

De Cardboard VR heeft geen kabels. Je start de app op je smartphone, plaatst hem in de kartonnen bril en je bent klaar voor de virtuele beleving. Waar je (fysiek) ook bent, Cardboard VR werkt! En dit alles  tegen lage kosten. De smartphone hebben de meesten al, en de cardboard bril kun je kopen voor minder dan 20 euro. Maar is een cardboard VR geschikt voor het kijken van 3D films? Technisch kan dat, maar ik raad het af. De kartonnen bril, met harde randen, zit niet comfortabel genoeg op je neus om een lange speelfilm prettig te kunnen bekijken. Hiervoor leent een Oculus Rift zich duidelijk beter. Net als andere VR headset/smartphone combinaties, zoals de Durovis Dive, Homido of Samsung Gear VR. Deze hebben een ski-bril achtig comfort.

Ik ben een fan van de praktische bruikbaarheid van de cardboard, met name voor kortere sessies. Het maakt VR laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen en baant daarmee de weg voor de grote doorbraak van Virtual Reality in 2015.

 

Lees verder
Source: Smart2VR Blog

Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld

LAATSTE NIEUWS

UITSPRAAK OVER VR

"To begin with, Virtual Reality is a part of computer science and it represents a new approach to computer science. Instead of treating the computer as a box that's out there that is supposed to accomplish something, you put a human being in the center and say, "Let's look at the human being closely. Let's see how people perceive the world or how they act. Let's design a computer to fit very closely around them, like a glove, you might say. Let's match up the technology to exactly what people are good at.""
Jaron Lanier, 1992