Een goede indruk waartoe de AR-ontwikkelingen kunnen leiden zie je in onderstaand filmpje van Atheer Labs, pioniers in wat ze zelf “Augmented interactive Reality” noemen. Men noemt AR ook wel “Mixed Reality”. Sommigen praten over [tweet]Replaced Reality (RR), vervangende realiteit als toekomst waarin VR en AR samenvloeien.[/tweet] Maar zover zijn we nog niet! De internetdomeinnaam RR.NL is trouwens wel al in 1998 door het Ministerie van Algemene Zaken geclaimd, maar ik kan me niet voorstellen dat men in den Haag toen al over deze term iets had gehoord! De hieronder getoonde “Mixed Reality”toepassingen bestaan nog niet, maar zitten er wel aan te komen. Of wacht eens, misschien was AR er vroeger toch al: dan snap ik ook waarom de Blues Brothers de hele tijd met die brillen opliepen en altijd bleven lachen, wat er ook gebeurde!
Spiegels zijn natuurlijk erg geschikt om het beeld van de werkelijkheid te verrijken. Met de nu beschikbare technieken kan dat ook digitaal, zoals met het real-time volgen van gezichten (face-tracking) en in real-time renderen van bewegende effecten. Dit kan behoorlijk levensecht lijken. Berucht voorbeeld is de [tweet]Halloween Monster Spiegel van Pepsi:[/tweet]
Na de presentatie door Microsoft van zijn lang geheim gehouden AR-project, zie ook de aankondiging op deze website en de tweede golf onthullingen waar een breed scala aan toepassingen en partners bekend werd gemaakt, geldt de HoloLens als het icoon voor de toekomstige AR-ontwikkelingen, naast het nog steeds erg geheimzinnige Magic Leap, zie ook onderaan deze pagina.
Microsoft heeft intussen een eigen kanaal op YouTube waar je diverse (voorlopig nog toekomstige!) toepassingen van de HoloLens kunt bewonderen. Ook Engelstalig en soms een beetje flauw zijn de Drunken Tech Reviews op YouTube, maar de aflevering over de HoloLens (und jawohl, es geht auch über “Windows Zehn”) is echt onderschat, want er worden terechte kritische opmerkingen gemaakt, naast de flauwe grapjes:
De Kinect voor de Xbox is niet echt een succes geworden voor Microsoft. Voor de universititen en andere instellingen met een CAVE betekende de Kinect een kostenreductie van $50.000 naar $1.500 voor “handtracking” om de objecten in de 3D ruimte te manipuleren, met nagenoeg dezelfde nauwkeurigheid! Microsoft had in 2013 al prima door wat je met Augmented Reality en Kinect zou kunnen, bijvoorbeeld om virtueel kleren te passen:
het laatste filmpje waar de mogelijkheden van de ook nog erg toekomstige Magic Leap worden getoond richt zich vooral op gamen, hoewel een paar serieuze (en saaie) toepassingen eerst nog even te zien zijn, voordat de FPS geopend wordt:
<lees hier binnenkort verder, ga naar de homepage, of naar “over Virtual Reality“>