na Google Glass genoeg andere AR-brillen

Datum: 31 januari 2015 Geschreven door: admin vr.nl In: gear, VR Nieuws

AR-brillen / Mixed Reality HMD’s

Google Glass, sinds kort even in de ijskast gestopt wat betreft verdere ontwikkeling voor het grote publiek, heeft indertijd een heleboel bedrijven getriggerd om hun lopende Augmented Reality ontwikkelingen naar buiten te brengen of snel ook plannen voor een “AR-bril” te gaan ontwikkelen. En de ene startup na de andere kwam met een crowdfunding project ervoor online. Hadden we het tot voor kort over “augmented” reality voor deze apparatuur en bijbehorende software, dus in goed Nederlands: “verrijkte” realiteit, nu zie je daarvoor ook steeds vaker de term “mixed” reality, oftewel “gemengde” realiteit, zoals ook bij de onverwachte aankondiging van de HoloLens door Microsoft vorige week. De Totem van Vrvana, waarbij de live-beelden van de 2 camera’s op de headset als 3D-weergave van de werkelijkheid dienen, is natuurlijk een menging waarbij het onderscheid tussen de werkelijke wereld om je heen en een kunstmatige wereld al niet meer te zien zal zijn. Op het VR-symposium 2015 van Fontys kwam men hiervoor al snel tot de definitie “Virtual Augmented Reality”, maar laten we het maar simpel houden en afwachten wat de volgende buzz-woorden binnen de VR-familie worden.

De hologrammen of andere kunstmatig gecreëerde [tweet]3D beelden zullen al over 5-10 jaar niet meer van echt te onderscheiden zijn[/tweet], zo verwachten de kenners. En ja, wat is dan nog “echt” en wat niet, als onze zintuigen geen verschil kunnen waarnemen? De werkelijkheid is tenslotte net zolang datgene wat je als zodanig waarneemt, totdat je erachter komt dat het niet “echt ” was. Brr, en je dus wakker wordt uit een Matrix-achtige droom waar je je hele leven in doorgebracht heb. Back to reality, nu:Microsoft HoloLens

Microsoft kondigde zijn nieuwe product HoloLens aan als de eerste “zelfstandige holografische computer”, maar dat blijkt intussen inderdaad meer een plan dan nu al echt werkelijkheid. Er gaan geruchten dat Microsoft voor de HoloLens gebruik heeft kunnen maken van de officieel alleen nog aangekondigde nieuwste generatie krachtige en zeer energiezuinige Atom processors van Intel. En er waren natuurlijk al eerder een heleboel 3D AR-brillen en “Google Glass competitors” bekend. Naast de nu genoemde Google Glass, VRvana Totem en Microsoft HoloLens, hier de 5 meest interessante AR-brillen van het moment:

1. Magic Leap

In oktober 2014 had dit bedrijf bij een groep investeerders, aangevoerd door Google, maar liefst 542 miljoen dollar aan funding opgehaald. Bij VR-HMD’s en andere 3D-brillen, zoals de Oculus Rift, wordt een echt-lijkende wereld getoond, met schaduwen, licht-effecten en noem maar op. Maar de ruimtelijke vormen worden op één afstand van de ogen geprojecteerd daar wordt op scherpgesteld. Bij het waarnemen van deze objecten in de echte wereld hangt hoe je de objecten waarneemt ook af in hoeverre of op welk gedeelte van de omgeving om ons heen we scherpstellen. De methode met “lichtvelden” die Magic Leap gepatenteerd heeft, zorgt ervoor dat we de kunstmatige 3D-objecten waarnemen met inclusief dieptewerking voor de afstand tot de ogen. En dan zien die objecten er dus nog meer levensecht uit. De hele kleine spiegeltjes die voor deze dieptewerking zorgen zijn bovendien semi-transparant en je ziet de werkelijke wereld er dus “half” doorheen. De problemen die nog opgelost moeten worden, voordat er een Magic Leap headset op de markt komt, zijn gigantisch en een beetje toonbaar en werkend model hoef je in 2015 echt nog niet te verwachten. Maar die problemen zijn uitdagingen en zullen worden opgelost, zo is de verwachting. Al is het maar omdat er dus meer dan 500 miljoen dollar beschikbaar is, om ze op te lossen!

Update oktober 2015: Na wat leuke teasers verscheen er op 14 oktober een video op YouTube waarin Magic Leap laat zien nu een heel eind op weg te zijn:

2. Meta 1 developer Kit & MetaPro

Meta 1Meta is de nieuwe naam voor “Spaceglasses”. De Meta 1 ontwikkelaars versie, nog steeds te pre-orderen voor $667, is een vrij lompe bril en je zult, net zoals bij de Oculus Rift DK, een rugzak voor een pc nodig hebben om met een werkende bril rond te kunnen lopen. Ook de specificaties zijn niet erg bijzonder, vooral wat betreft de optische kenmerken: een kijkhoek van 35 graden en een totale resolutie ruim onder Full HD van 960 x 540 pixels. Van de Meta Pro (-for those who dare to see the world differently-) is de prijs nog niet bekend, net zomin als een verwachte leverdatum, al werd ook dit model al in 2013 al aangekondigd. Nou ja, er is een keer een prijs van $3000 genoemd, dus dat zal voor maar een kleine groep liefhebbers aantrekkelijk zijn en dit was ruim voordat Microsoft zijn AR-nieuws bracht. De specificaties voor de resolutie zijn bij het nieuwe model 720p per oog. De bril zelf is een stuk minder lomp dan de MeIron Man met hologramta 1 en er komt nog maar een klein computertje ter grootte van een half sigarettenpakje bij, aan een draadje. Tenminste, zo ziet het huidige prototype eruit. Meta gebruikt als inspiratie voor de user interface de filmfiguur Ironman met zijn hologrammen en de startup heeft de ontwerper van de filmversie van deze ruimtelijke gebruikers bediening (3D User Interface) ingehuurd om ze nu in werkelijkheid waar te maken met de Meta producten.

3. Atheer AiR Smartglasses

De toekomstvisie van Atheer hebben we al uitgebreid besproken. Maar ze hebben ook al eind 2013 op IndieGoGo een succesvolle crowdfunding actie gehad, waar ze de beoogde honderdduizend dollar ruim twee keer haalden. Helaas voor de 445 funders besloot Atheer om de consumentenversie uit te stellen ten gunste van een versie voor professionele toepassing en kreeg iedereen, behalve degenen die een poster hadden besteld, 105% van het ingelegde geld terug. Het gerucht is dat de nieuwe CEO van Atheer, afkomstig van HP, verantwoordelijk is voor deze ommezwaai. Hé, dit verhaal over investeerders die nog lucratievere toepassingen zien voor een crowdfunding-idee lijkt op dat van VRvana’s Totem! Toch verwachten we direct of indirect veel van deze AR-pionier uiteindelijk, ook voor de consumentenmarkt.

4. Technical Illusions Cast AR

castAR brilTechnical Illusions had ook al in 2013 een succesvolle Kickstarter campagne voor de CastAR bril. Ook hier hebben ze het nu ook over Mixed Reality wat je met deze bril bereikt. Dit ontwerp heeft 2 mini-projctoren op de bril, die een 3D beeld op een scherm projecteren. De tracking (ruimtelijke positionering) is gebaseerd op RFID. Ze haalden op Kickstarter meer dan 1 miljoen dollar op, terwijl het doel “slechts” 400 duizend was. Maar wanneer het product geleverd wordt is nu nog steeds onbekend. Wel kun je nog steeds pre-orderen: voor $345 krijg je een startset met de bril, een draadloze afstandsbediening (een soort elektronische toverstok) en een achterwand van 1 x 1 meter. Update: de prijs is intussen verhoogd naar $400 en de verwachte levertijd is nu “eerste kwartaal 2016”

5. ODG Smartglasses

De Osterhuis Design Group verkoopt al langer een AR-bril als kant-en-klaar werkend product, de ODG R-6. Alleen kost deze “ruggedized” beauty al bijna $5000 en dat is dan nog zonder de apart voor $290 te bestellen gecorrigeerde glazen. Het geval werd tot voor kort exclusief aan het het leger van de Verenigde Staten verkocht. Oprichter Ralph Osterhout, hij moet wel Nederlandse voorvaderen hebben, met zo’n achternaam, staat ook bekend als “Mr. Q” en ontwierp daadwerkelijk de duikapparatuur voor James Bond films en in de jaren 90 bekende gadgets als de Yak Bak en de TalkBoy F/X. En hij was de eerste die nachtkijkers zo klein wist te maken, dat soldaten ze in het veld op hun hoofd kunnen dragen. Aan de AR-bril voor consumenten is 6 jaar gewerkt door ODG en 60 miljoen dollar geïnvesteerd en in 2015 komt er zowel een nieuwe versie van de R6 uit als de voor consumenten bedoelde SmartGlasses. Het enige dat ODG over de prijs van het consumenten-model zegt is dat het de bedoeling is dat deze onder de duizend dollar blijft. In het persbericht waarmee het product Smart Glasses werd aangekondigd zegt het bedrijf: “ODG’s Smart Glasses allow users to do everything they do with a tablet, with 3D graphics overlaid and in a true, hands free format. PackeODG Smart Glasses - AR gogglesd with positional sensors, the Glasses know where you are, where you’re looking, and how you’re moving, enabling precise AR and exciting VR experiences.”
En kijk, dat had de tech-watchers moeten opvallen: Microsoft heeft al
in 2014, dus al een flinke tijd voor de aankondiging van de HoloLens in 2015, voor 100-150 miljoen dollar aan patenten betreffende AR-technologie gekocht bij ODG. Daarvoor was er in 2013 zelfs sprake van dat Microsoft ODG zou kopen voor ruim 200 miljoen dollar. Het valt te betwijfelen of Microsoft ook een licentie op het door ODG ontwikkelde operating systeem “Reticle OS” heeft genomen. Dit is gebaseerd op Android en je kunt er volgens ODG alle Android apps op draaien. Een licentie voor ontwikkelaars (ReticleOS SDK) kost $145 per jaar. Maar ze krijgen wel 25% korting op maximaal 2 stuks SmartGlasses! Meld je aan, als je ontwikkelaar bent, zou ik zeggen. HoloLens zal toch een een Windows feestje worden, lijkt het.

Wat doet Apple met AR?

Hierbij laten we het voor nu met dit overzicht van AR-brillen. Oh, wacht even, [tweet]breaking news: het prototype van Apple voor een AR-bril is zojuist uitgelekt![/tweet] Apple werkt al jarenlang in het geheim aan VR en AR en een ontwikkelaar heeft nu het eerste prototype openbaar gemaakt:

Apple AR-bril

Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld

LAATSTE NIEUWS

UITSPRAAK OVER VR

"To begin with, Virtual Reality is a part of computer science and it represents a new approach to computer science. Instead of treating the computer as a box that's out there that is supposed to accomplish something, you put a human being in the center and say, "Let's look at the human being closely. Let's see how people perceive the world or how they act. Let's design a computer to fit very closely around them, like a glove, you might say. Let's match up the technology to exactly what people are good at.""
Jaron Lanier, 1992