Virtual (R)evolutin - 3 (2016)

Virtual (R)evolution Symposium: toch 3e editie in 2016

Datum: 14 oktober 2015 Geschreven door: admin vr.nl In: VR in het onderwijs, VR in NL (en omstreken), VR Meet-ups, VR Nieuws, VR onderzoek

Het duurt nog even voordat het zover is, maar we zijn erg blij dat het door Fontys geïnitieerde internationale VR-symposium Virtual (R)evolution op 1,2 en 3 maart 2016 zijn derde editie gaat beleven! In februari 2015 en daarna, waren er bij Hogeschool Fontys steeds meer geluiden te horen waarbij werd aangegeven dat het waarschijnlijk organisatorisch en financieel te lastig zou worden om ook in 2016 weer een symposium te organiseren.

Als (gereactiveerde) VR-evangelisten snapten we daar natuurlijk niets van: juist nu virtual reality weer doorbreekt bij het grote publiek na die lange winterslaap, ga je nu zo’n traditie van een jaarlijks symposium toch verder uitbouwen en niet afbreken! Vorig jaar was het bovendien een groot succes, inhoudelijk. Zie ook onze verslaggeving deel 1 en deel 2.

Organisatie nu door het Mikrocentrum, toegang gratis!

Fontys heeft de organisatie van het symposium nu in handen gelegd bij het Mikrocentrum. Op zich een heel logische gang van zaken en de ICT docenten en medewerkers van het VR-LAB van Fontys zijn een hoop druk van bovenaf kwijt om te moeten uitleggen in hoeverre het organiseren van zo’n evenement in  hun primaire taakstelling past. Ja, valt niet mee hoor, in dit landje, om als HBO-instelling onderzoek te doen en les te geven in en met behulp van baanbrekende technologie en er dan ook nog proberen internationale reputatie mee op te bouwen!

Vorig jaar moest je als bezoeker/deelnemer nog flink in de buidel tasten, dit keer wordt het GRATIS. Hollandser moet het niet worden, mensen! Maar even serieus: Sjaak Verwaaijen, beheerder van de Fontys CAVE in Eindhoven, voorspelde het al eerder: “In the past years, two important things have changed within the VR-technology. It has become cheaper and the technology has matured. This causes Virtual Reality to enter a new phase. It is predicted that the market will change completely within the next 2 years”. Kijk, en dan zijn er hopelijk wel voldoende bedrijven die willen sponsoren, naast de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij! Het bedrijfsleven begint nu echt te trappelen om deel te nemen op de beursvloer en/of te sponsoren. Ook bij de Dutch VR Days zijn er een aantal sponsoren uit het bedrijfsleven gevonden en dat zal ook hier zeker lukken. Het programma wordt binnenkort bekend gemaakt op de website van het Mikrocentrum.

Nieuw VR-platform!

In Nederland kennen we de zogenaamde Topsectoren. Dit zijn “gebieden” waar het Nederlandse bedrijfsleven en onderzoekscentra wereldwijd in uitblinken. Bedrijfsleven, universiteiten, onderzoekscentra en de overheid werken samen aan kennis en innovatie om deze positie nog sterker te maken. Wij zijn hard op weg met community building om zo van Virtual Reality een Nederlandse Topsector te maken, maar het zal nog wel een lange weg zijn. Gelukkig hebben we onze koning helemaal mee, Virtual Reality is zijn grote liefde, na Maxima en Water(management):Holland makes VR! Fontys neemt nu de stap om alvast de gouden driehoek (overheid/publiek – wetenschap – bedrijfsleven) op VR-gebied te bundelen in een platform, onder de simpele noemer: VR-Platform. Vanuit het bedrijfsleven zijn de founding fathers bedrijven waar Fontys op het gebied van VR al langer succesvol mee samenwerkt: ASML, DAF Trucks, NFI, OCE, Ordina en VanderLande.

Er is, met als hart Strijp-S, ook nog een hele sterke start-up sector aan het opkomen op VR-gebied in Eindhoven, welke bijvoorbeeld tijdens de Dutch Design Week 17-24 oktober, meer dan 10 VR-attracties presenteert onder de naam DDW-Hyperspaces.  Dus dat wordt me wat daar, nu ook Fontys en hopelijk ook de TU samen met het bedrijfsleven een (innovatie-?) platform voor VR gaat opzetten! Op 13 november vindt de kick-off van dit platform plaats in Eindhoven. We zijn benieuwd of er ook andere universiteiten, hogescholen en bedrijven er een kijkje komen nemen en zullen je via deze website op de hoogte houden van de VR-ontwikkelingen in de 040-regio en dit VR-platform!

 

Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld

LAATSTE NIEUWS

UITSPRAAK OVER VR

"To begin with, Virtual Reality is a part of computer science and it represents a new approach to computer science. Instead of treating the computer as a box that's out there that is supposed to accomplish something, you put a human being in the center and say, "Let's look at the human being closely. Let's see how people perceive the world or how they act. Let's design a computer to fit very closely around them, like a glove, you might say. Let's match up the technology to exactly what people are good at.""
Jaron Lanier, 1992