360 graden video’s beleven is dichtbij

Datum: 8 januari 2015 Geschreven door: externe bloggers In: 3D content, gear, VR Nieuws

Google kondigde tijdens CES 2015 dat zij 360 graden video’s op YouTube gaan ondersteunen. Het is binnen enkele weken mogelijk om zelf video’s te uploaden die gefilmd zijn met een 360 graden video camera. Deze speciale camera’s worden steeds betaalbaarder en je kunt er een flink aantal verwachten dit jaar. Ik denk dat dit een nieuwe revolutie wordt en de wijze waarop films gemaakt en bekeken worden ingrijpend gaat veranderen.

Wat zijn 360 graden video’s?

Dit zijn video’s waarbij de kijker volledige vrijheid heeft om het standpunt < edit:  de kijkrichting> van de camera heen te kijken < edit:  te bepalen>. Je hebt dus zelf de controle waar je je blikveld op richt. Dit kan je bekend voorkomen want 360 graden fotografie zoals je bijvoorbeeld bij Google Streetview bestaat natuurlijk al een tijdje. Video’s gaan echter een stap verder met bewegende beelden en bewegend geluid. Bewegend geluid? Juist! De meeste 360 graden videocamera’s beschikken over meerdere microfoons waardoor het geluid tevens reageert op je bewegingen. Dit wordt goed duidelijk wanneer je een concert bekijkt, zoals dat van Paul McCartney. Beweeg je, dan verandert het geluid afhankelijk van de positie van het beeld mee.Jaunt VR 360 camera bij concert van Paul McCartney

Hoe worden 360 graden video’s opgenomen?

Beelden worden met een speciale camera opgenomen die over meerdere lenzen beschikt. Deze hebben een zogenaamde visooglens die beelden in een grote hoek opneemt. De beelden overlappen elkaar waardoor het één geheel lijkt. De onderzijde van de camera bevat (vaak) geen lens omdat de hier een voet of statief onder zit. Je kunt dus niet onder je kijken, zit hier vaak een logo van het bedrijf dat de 360 graden video heeft laten maken. De camera kan op een vast punt staan maar tevens bepaald pad volgen. Ingebouwde stabilisatoren zorgen voor dat de beelden vloeiend worden opgenomen. Dit jaar komen er diverse camera’s op de markt waarover  binnenkort meer informatie.

Het bekijken (of eigenlijk, beleven) van een 360 graden video

Dit wordt binnenkort heel eenvoudig via YouTube. Je kijkt een video die in 360 graden is opgenomen en met behulp van de muis of het toetsenbord kijk je om je heen. Daarnaast zijn er tevens enkele apps op de markt waarmee je met je smartphone of tablet 360 graden video’s kunt kijken. De kijkrichting wordt bepaald door de ingebouwde gyroscoop waarover moderne toestellen beschikken. Wanneer je telefoon boven je houdt zie je bijvoorbeeld de lucht, achter je het strand en voor je de zee. Je moet dus fysiek bewegen met het apparaat om het blikveld te bepalen. De meeste apparaten hebben echter een vrij klein scherm wat de ervaring niet ten goede komt.

De leukste ervaring is natuurlijk de video bekijken met een virtual reality bril zoals de Oculus Rift. Het beeld neem je gehele blikveld in beslag waardoor je echt het gevoel midden in de video staat. Zodra je draait met je hoofd beweegt het beeld automatisch mee. Video’s die in 360 graden zijn opgenomen zijn natuurlijk ook te bekijken met mobiele vr brillen zoals de Samsung Gear VR en Google Cardboard. Ik denk echter wel dat dergelijke video’s flink wat ruimte in beslag nemen en dat je de beste ervaring hebt wanneer je over wifi kijkt, zolang je geen 4G of beter hebt.

Waarvoor worden 360 graden video’s gebruikt?

De toepassingen zijn eindeloos. De meeste logische toepassing vind je binnen de filmindustrie waar je straks zelf de hoofdrol speelt in Saving Private Ryan, of Shaving Ryans Private natuurlijk. Ik denk tevens dat binnen muziekwereld 360 graden video’s heel veel gebruikt gaan worden. Evenement-registratie met een 360 camera geeft de kijker het gevoel dat hij altijd op de voorste rij zit. Of zelfs in de band zit. Live events zijn tevens mogelijk omdat veel camera’s over wifi beschikken. Het bijwonen van een congres zoals Google IO of CES is vanaf volgend jaar denk ik mogelijk met een vr-bril.

360 graden video’s voor bedrijven

Deze nieuwe manier van communiceren vind op den duur ook zijn weg naar Nederland. Bijna elk bedrijf dat nu leunt op het overbrengen van sfeer, gevoel of vertrouwen heeft baat bij een 360 graden video. Een virtual reality rondleiding, presentatie of productvideo zijn de perfecte manier om betrokkenheid onder de doelgroep te verhogen. Dit zijn filmpjes die je met plezier tot het einde kijkt.

Wat gaat een 360 graden video kosten?

Dat is lastig te bepalen omdat er nog niet zoveel aanbieders zijn en 360 graden camera’s nog niet op de markt zijn. Het hangt natuurlijk af van de wensen qua duur, oppervlakte, nabewerking etc. Ik denk dat je voor rond de duizend euro een professioneel filmpje hebt van ongeveer 30 seconden.

 

Naar een bericht op: vr expert

Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld

LAATSTE NIEUWS

UITSPRAAK OVER VR

"To begin with, Virtual Reality is a part of computer science and it represents a new approach to computer science. Instead of treating the computer as a box that's out there that is supposed to accomplish something, you put a human being in the center and say, "Let's look at the human being closely. Let's see how people perceive the world or how they act. Let's design a computer to fit very closely around them, like a glove, you might say. Let's match up the technology to exactly what people are good at.""
Jaron Lanier, 1992