010 VR-meetup in Rotterdam 31 maart

Datum: 30 maart 2016 Geschreven door: admin vr.nl In: diversen, VR in NL (en omstreken), VR Meet-ups, VR onderzoek

Het loopt lekker met de VR-meetups in Rotterdam: De eerste werd door Adriaan Rijkens op 23 april 2015 georganiseerd en trok al meteen ruim 50 deelnemers. De laatste was in januari 2016, met als thema Cinematic-VR. Er kwamen bijna 90 mensen op af. Vergelijkbaar met de eerste meetup in Rotterdam, die tegelijkertijd met een “bitterballenborrel” werd gehouden, vinden sinds januari dit jaar de meetups plaats samen met het “Venture Café”, waar diverse regionale communities iedere donderdag bij elkaar komen. Op de zelfde laagdrempelige wijze als bij de meetups. En op een prachtige (centrale en goed bereikbare) locatie: meteen tegenover de uitgang van het Centraal Station! De Meetup begint om 17:30 en je kunt je nog aanmelden met onderstaande RSVP-button:
RSVP

 

De bouwwereld is al bijna helemaal 3D, dus VR is een inkoppertje!

Aanstaande donderdag is het thema “Virtual Reality for Infrastructure Projects” en dat is een interessant onderwerp: We hebben op deze website al heel vroeg gewezen op de geo-wereld, waar 3D in opmars is. In de bouw- en constructiewereld was men tot vootr kort al wat verder met 3D dan in de geo-wereld (digitale landkaarten) , met name omdat gebouwen, infrastructuur en “kunstwerken” altijd al in “ruimtelijk” werden ontworpen en dat gebeurt nu voor vrijwel 100% op de computer. Ook het Bouw-Informatiemodel (BIM), waarmee gebouwen en infrastructuur gedurende de hele levenscyclus, dus van ontwerp tot “sloop” (of buiten gebruik name) wordt ondersteund, is helemaal 3D. Afgelopen jaren zijn er veel inspanningen geweest, met name vanuit Geonovum, om de 3D-modellen en semantiek van BIM en de bowwereld en de (nu dus steeds vaker 3D) geo/landkaarten-wereld op elkaar te laten aansluiten. Sinds 2014 vinden in Nederland congressen plaats van GEOBIM Europa. Ook in 2016 zal er in het Novotel in Amsterdam een GEOBIM conferentie plaatsvinden op 22+23 november.

 

Binnenkort eerste AEC-hackathon in Nederland?

Het is te verwachten is dat over niet al te lange tijd 3D architectuur, technisch ontwerp en de constructie allemaal “in virtual reality” zal plaats gaan vinden. Stichting Virtual Reality Nederland – VRNL, is dan ook al bezig om de in Noord Amerika populaire “AEC-hackathon” naar Nederland te halen. AEC staat voor “Architecture, Engineering & Construction” en dat is dus het begin van de levenscyclus die met BIM wordt ondersteund.

Ook in de 2e Europese VR-hackathon die VRNL van 26 – 28 mei als onderdeel van Campus Party in Jaarbeurs Utrecht (#CPEU4) organiseert, zal er aandacht zijn voor “serious VR” ten  behoeve van geo- en constructiedoeleinden, zo ziet het er nu naar uit. En misschien moeten we in Europa ook beheer en onderhoud en het uitfaseren van gebouwen en infrastructuur meenemen in het geheel en het hier “BIM-hackathons” gaan noemen.  We houden je hier op VR.NL op de hoogte van de ontwikkelingen op virtual reality gebied, ook wat betreft de bouwwereld en hackathons!

Commentaar op dit bericht is uitgeschakeld

LAATSTE NIEUWS

UITSPRAAK OVER VR

"To begin with, Virtual Reality is a part of computer science and it represents a new approach to computer science. Instead of treating the computer as a box that's out there that is supposed to accomplish something, you put a human being in the center and say, "Let's look at the human being closely. Let's see how people perceive the world or how they act. Let's design a computer to fit very closely around them, like a glove, you might say. Let's match up the technology to exactly what people are good at.""
Jaron Lanier, 1992